Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Vláda má zabezpečiť dostatočnú ochranu aj testy pre sociálne služby

Laboratórna technička odoberá pacientovi vzorky na ochorenie Covid-19 v laboratóriu. Foto: TASR/AP

Poslankyňa Jana Žitňanská (Za ľudí) informovala, že výbor vyzval vládu, aby zabezpečila dostatok testov, ochranných pomôcok a personálu všade tam, kde to bude v zariadeniach potrebné.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Prvé testovanie v zariadeniach sociálnych služieb v Martine prinieslo negatívne výsledky. Informoval o tom po skončení parlamentného sociálneho výboru minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Upozornil však na to, že výsledky sú len na 50 %, ak by sa preukázala nákaza, budú všetci testovaní kvalitnými PCR testami. Testovanie odštartovalo v pondelok (27. 4.). V prvej fáze sa okrem Martina testujú aj zariadenia v Bratislave.

Predsedníčka sociálneho výboru Jana Žitňanská (Za ľudí) informovala, že výbor prijal uznesenie, v ktorom vyzýva vládu, aby zabezpečila dostatok testov, ochranných pomôcok a personálu všade tam, kde to bude v zariadeniach potrebné. Okrem toho sa musia testovať všetci noví klienti, ktorí do nich prichádzajú. "Navrhli sme vláde, aby prizvala do krízového štábu SR aj zástupcu poskytovateľov sociálnych služieb," priblížila Žitňanská.

Zároveň upozornila na to, že je veľmi potrebné, aby bol štát pripravený na možnú druhú vlnu nákazy a lepšie sa zamedzilo šíreniu nákazy v týchto zariadeniach. "Nie je vylúčené, že druhá vlna príde. Musíme byť podstatne lepšie pripravení na zvládnutie tejto situácie, než to bolo v súčasnosti. Hoci opozícia kritizuje súčasnú vládu, situácia bola spôsobená aj nečinnosťou dosluhujúcej vlády," povedala Žitňanská.

Plošné testovanie v zariadeniach sociálnych služieb odštartovalo v pondelok, prvé výsledky z Martina podľa Krajniaka priniesli negatívne výsledky, čo je dobrá správa. "Zatiaľ všetky rýchlotesty boli negatívne. Dúfajme, že to tak bude v čo najväčšom počte aj naďalej," podotkol Krajniak.

Upozornil, že sa môže stať, že vzrastie počet pozitívne testovaných, čo však podľa ministra neznamená, že sa nákaza rozširuje ďalej. "Budeme ju vedieť presnejšie mapovať. Všetky informácie o testovaní bude zverejňované. Budú tri kategórie, a to negatívne testy, pozitívne testy, u ktorých sa potvrdilo ochorenie, a potom počet testov, u ktorých protilátky boli a dotyčný ochorenie prekonal," vysvetlil Krajniak. Validita testu je však 50 %. "Ak má niekto pozitívny test rýchlotestom, ešte to neznamená, že daný človek má v sebe vírus. Len čo však bude pozitívny pri rýchloteste, budú sa robiť kvalitnejšie PCR testy," dodal.

Tiež informoval, že štátne hmotné rezervy začali realizovať väčšiu objednávku všetkých ochranných pomôcok pre zariadenia, ak by prišla druhá vlna nákazy. Mali by ich mať približne na šesť týždňov dopredu.