Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda: Na Slovensku bude platiť núdzový stav 90 dní

Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) počas brífingu s novinármi pred začiatkom 32. rokovania vlády SR 22. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Rozhodla o tom vláda na rokovaní.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Na Slovensku bude od štvrtka (25. 11.) platiť na 90 dní núdzový stav. Schválený je aj zákaz vychádzania. Rozhodla o tom vláda na stredajšom rokovaní. Informoval o tom premiér Eduard Heger (OĽANO).



Zákaz vychádzania bude platiť od štvrtka, výnimka bude od 1.00 do 5.00 h. Vláda schválila aj viacero výnimiek zo zákazu vychádzania, priblížil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Ide napríklad o nákup nevyhnutných životných potrieb v najbližšom obchode (potraviny, lieky, drogéria, obuv, krmivá pre zvieratá, pohonné hmoty, noviny), nevyhnutné služby (okienkový predaj gastroprevádzok, banky, poisťovne, autoservisy a STK, čistiarne, výdajne e-shopov, kľúčová služba, optiky, servis mobilov, kúpele zo zdravotných dôvodov). Výnimkou bude aj cesta do a zo zamestnania s potvrdením od zamestnávateľa. Vláda podľa Lengvarského výrazne odporúča home office.



Cesta na a z očkovania a testovania na ochorenie COVID-19 či cesta do jaslí a škôl tvorí tiež výnimku zo zákazu vychádzania. V tomto prípade je povolený sprievod. Ľudia budú môcť ísť aj do prírody v rámci okresu.

Výnimkou ďalej bude cesta na účel starostlivosti o hospodárske zvieratá, venčenie psov a mačiek do 500 metrov od bydliska. Zákaz vychádzania sa nebude týkať ani zdravotnej starostlivosti a cesty na účel starostlivosti o blízku osobu. Výnimky taktiež platia pre pohreb, sobáš a krst.

"Je potrebné, aby sme sa ako spoločnosť zomkli. Situácia je vážna," povedal premiér. Zomknutie je podľa neho dôležité medzi očkovanými aj neočkovanými, v koalícii aj opozícii a v celej spoločnosti.

Núdzový stav upravuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Možno ho vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Zákon však dopĺňa, že "núdzový stav vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie" možno predĺžiť najviac o 40 dní, aj opakovane. Musí s tým však vysloviť súhlas Národná rada SR, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženia. Tento systém má byť "ústavná poistka" v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.

Naposledy bol núdzový stav na Slovensku vyhlásený vlani od 1. októbra do 14. mája tohto roka.

TASR prináša výberovú chronológiu vyhlásenia núdzového stavu na Slovensku v súvislosti s pandémiou COVID-19.

Rok 2020


16. marca – Začal platiť núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD). Dotkol sa všetkých nemocníc a ústavov v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu.

24. marca - Vláda premiéra Igora Matoviča (OĽANO) vyhlásila núdzový stav v zariadeniach sociálnych služieb.

18. apríla - Začal platiť núdzový stav aj pre ambulantných a všeobecných lekárov, ako i špecialistov.

13. júna - Núdzový stav sa skončil o polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Nemocnice začali pracovať v štandardnom režime. Mimoriadna situácia vyhlásená uznesením vlády z 11. marca ostala v platnosti aj naďalej.

1. októbra - Na Slovensku začal platiť núdzový stav, predbežne na 45 dní. Vláda o tom rozhodla na zasadnutí, ktoré sa konalo deň pred tým - 30. septembra.

11. novembra - Vláda sa rozhodla predĺžiť núdzový stav na Slovensku v súvislosti s pandémiou o ďalších 45 dní.

28. decembra - Poslanci NR SR schválili novelu zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu a v rovnaký deň ju podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Zákon v novej podobe umožňuje kabinetu opakovane predlžovať núdzový stav najviac o 40 dní.

29. decembra - Vládny kabinet Igora Matoviča (OĽANO) predĺžil núdzový stav o ďalších 40 dní.

Rok 2021


5. februára - Vláda opäť predĺžila núdzový stav od 8. februára na ďalších 40 dní.

17. marca - Kabinet schválil predĺženie núdzového stavu o 40 dní.

22. marca - Opozičný Smer-SD sa obrátil na Ústavný súd SR v súvislosti s predĺžením núdzového stavu.

31. marca - Uznesenie vlády SR o predĺžení núdzového stavu o ďalších 40 dní a prijatých opatreniach zo 17. marca bolo v súlade s Ústavou SR a ústavným zákonom o bezpečnosti štátu. Rozhodol o tom Ústavný súd SR.

26. apríla - Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) schválila predĺženie núdzového stavu o ďalších 30 dní - platiť mal do 28. mája.

14. mája - Núdzový stav na Slovensku sa skončil uplynutím 14. mája 2021, rozhodla o tom na svojom rokovaní vláda SR.