Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vláda nerokovala o protiteroristických opatreniach kvôli financiám

Na snímke vľavo premiér SR Robert Fico a vpravo minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR/Martin Baumann

Minister vnútra Robert Kaliňák oznámil, že si vláda zoberie ešte zopár dní na dokončenie a spresnenie týchto otázok.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Otázka personálneho a materiálneho posilnenia polície a armády v súvislosti s bezpečnostnou situáciou v Európe ostáva otvorená. Vláda SR dnes neprerokovala tieto protiteroristické opatrenia, ako to na minulotýždňovom zasadnutí avizoval premiér Robert Fico. Nedoriešené je ich finančné krytie.

Minister vnútra Robert Kaliňák oznámil, že si vláda zoberie „ešte zopár dní“ na dokončenie a spresnenie týchto otázok. Podľa ministra financií Petra Kažimíra nie sú dohodnuté a detailne vyčíslené všetky dosahy týchto opatrení.

„Čiže, posúvame to v čase, predpokladám, že budúci týždeň alebo o dva týždne,“ informoval Kažimír. Nechcel dopredu povedať, aký bude celkový dosah opatrení. „Viem, ale nepoviem. Naozaj, keď to bude v celku a budeme si istí v číslach, tak s tým predstúpime pred verejnosť,“ doplnil.

Personálne a materiálne opatrenia doplnia balík protiteroristickej legislatívy, ktorý na mimoriadnom zasadnutí schválila 27. novembra vláda a v súčasnosti o ňom rokuje parlament. Premiér minulú stredu (25.11.) po rokovaní Bezpečnostnej rady SR oznámil, že budú personálne posilnené Policajný zbor SR a Ozbrojené sily SR. Personálne požiadavky vzniesli i spravodajské služby. Kaliňák spresnil, že by mal byť zdvojnásobený počet policajných hliadok v teréne na úroveň okolo 800 hliadok. Personálne by mal byť posilnený 5. pluk špeciálneho určenia, pre ktorý bude podľa premiéra vyčlenených v horizonte dvoch - troch rokov 60 miliónov eur. Minister obrany Martin Glváč informoval, že špeciálnym jednotkám pribudne v dvoch fázach približne 200 vojakov.