Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery

Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva financií SR Marcel Klimek, premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) a štátny tajomník ministerstva vnútra SR Ľubomír Šablica počas 118. schôdze vlády SR v Bratislave v stredu 16. novembra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Argumenty poslancov sú podľa vlády založené na "nepodložených, veľmi všeobecných, vágnych a v mnohých prípadoch aj nepravdivých tvrdeniach".

Bratislava 8. decembra (TASR) - Vládny kabinet nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery vláde. Vyplýva to z materiálu, ktorý schválila vláda na svojom štvrtkovom online zasadnutí.

Argumenty poslancov sú podľa vlády založené na "nepodložených, veľmi všeobecných, vágnych a v mnohých prípadoch aj nepravdivých tvrdeniach".

Poslanci vláde vyčítajú zlyhávanie v manažovaní vážnych kríz, čím ohrozuje obyvateľov. Výsledkom toho je stupňovanie napätia v spoločnosti a zvyšujúca sa nedôvera v inštitúcie a v systém. To priamo podľa poslancov ohrozuje demokraciu. "Tento argument je založený na hlbokej nevedomosti alebo úmyselnom zavádzaní. Žiadna vláda nemala skúsenosti s krízovými situáciami," poukázali ministri. Tvrdia, že riadenie štátu v krízových situáciách bolo potrebné nastaviť tak, aby reflektovalo na aktuálne potreby. Zároveň pripravili adresné schémy pomoci počas pandémie, energetickej aj inflačnej krízy.

V návrhu ďalej poslanci kritizujú štátny rozpočet na ďalší rok. Vláda preto pripomína, že rozpočet na rok 2023 je rozpočtom pomoci ľuďom. "Neprijatie štátneho rozpočtu by znamenalo, že štát nebude môcť pomáhať s energetickou krízou, budú ohrozené pracovné miesta, valorizácia dôchodkov či zvyšovanie platov zdravotníkom, učiteľom a štátnym zamestnancom," skonštatovala.

Poslanci ďalej tvrdia, že vláda pri rokovaniach so zdravotníkmi ohrozila zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Vládny kabinet však v materiáli namieta a poukazuje, že sa s lekármi dohodol. "Na rozdiel od minulosti vláda skutočne riešila požiadavky zdravotníkov v nemocniciach. A to nielen lekárov, ale všetkých 25 zdravotníckych profesií," uviedla vláda s tým, že pripravila, schválila a v parlamente presadila zvyšovanie platov zdravotníkov.

Navrhovatelia vyčítajú vláde, že po vražde na Zámockej ulici v Bratislave nebola schopná aspoň v minimálnej miere uľahčiť život LGBTI+ ľuďom. Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) podľa materiálu zaujal k tragickým udalostiam jasný postoj. Vláda tvrdí, že podnikla konkrétne kroky pre bezpečnosť všetkých komunít aj na posilnenie ich práv. "Fakt je, že toto je prvá vláda SR, ktorá to myslí s posilnením práv menšín vážne," skonštatovala.

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa začne vo štvrtok. Hlasovať o návrhu by sa po jeho prerokovaní mohlo v utorok 13. decembra o 11.00 h. Návrh na vyslovenie nedôvery vláde podala opozičná SaS.