Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda nesúhlasí s odvolaním premiéra P. Pellegriniho

Na snímke premiér SR Peter Pellegrini (SMER-SD) počas 168. rokovania vlády SR 4. septembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Iniciovanie schôdze podporilo 32 opozičných poslancov na návrh lídra OĽaNO Igora Matoviča. Zatiaľ svoje podpisy nestiahli.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Rozhodla o tom na svojom stredajšom rokovaní. Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR, na ktorej chcú vysloviť premiérovi nedôveru, bude v piatok 6. septembra. Dôvodom je, že predseda vlády neodvolal Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti.

Jankovskej odchod opozícia žiadala pre jej údajné kontakty s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Hoci Jankovská z pozície štátnej tajomníčky v utorok (3. 9.) odstúpila, opozícia na odvolávaní premiéra trvá.

Iniciovanie schôdze podporilo 32 opozičných poslancov na návrh lídra OĽaNO Igora Matoviča. Zatiaľ svoje podpisy nestiahli. Premiér vníma Matovičove iniciatívy ako snahu prekryť jeho zlyhania z minulosti, keď sa stretával s podnikateľom Marianom K. Pellegrini opakovane vyhlásil, že pokiaľ sa potvrdia podozrenia týkajúce sa Jankovskej, požiada ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), aby navrhol jej odvolanie. Podľa vlastných slov chcel konať až po tom, čo bude mať v rukách relevantné informácie.

Smer-SD sa za svojho premiéra postavil, návrh na jeho odvolanie považuje predseda strany Robert Fico za neopodstatnený, účelový a smiešny. Premiéra a vládu bude strana podľa Ficových slov brániť všetkými dostupnými prostriedkami.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonala u Jankovskej zaisťovacie úkony, štátna tajomníčka jej odovzdala mobilný telefón. Podľa medializovaných informácií mala Jankovská údajne intenzívne komunikovať s Marianom K. Jankovská komunikáciu poprela a tvrdí, že sa s ním nestretla.

Podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej je zotrvanie Jankovskej vo funkcii neobhájiteľné. Minister spravodlivosti deklaroval, že po potvrdení väzieb na Mariana K. podá návrh na odvolanie Jankovskej. V prípade, ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zvážil by Gál demisiu.