Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda nevymenuje za šéfa PMÚ M. Medveca, urobí nové výberové konanie

Na archívnej snímke Matúš Medvec. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Medvec bol jediným kandidátom, ktorý sa prihlásil do výberového konania na post šéfa PMÚ na jeseň 2021.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Matúš Medvec, ktorého Úrad vlády (ÚV) SR v decembri 2021 odporúčal na predsedu Protimonopolného úradu (PMÚ) SR, funkciu neobsadí. Vláda na stredajšom rokovaní nesúhlasila s návrhom na jeho vymenovanie. Súčasne schválila nový spôsob výberu kandidátov na predsedu PMÚ.

"Vláda sa rozhodla, že spraví nové výberové konanie," potvrdil vedúci ÚV SR Július Jakab po rokovaní. Vyzval zároveň odborníkov, aby sa doň prihlásili, uisťujúc, že cieľom výberu je nájsť najviac erudovaného profesionála. "Chceme vybrať nového predsedu PMÚ bez toho, aby si nejaká strana nárokovala na túto funkciu tak, ako to bolo v predchádzajúcom prípade s argumentom, že PMÚ spadá pod ministerstvo hospodárstva. Nie je to pravda, je to nezávislý orgán a vláda chce vybrať toho najlepšieho odborníka," zdôraznil Jakab.

V rámci nového výberového konania sa ráta so zriadením odbornej hodnotiacej komisie na výber kandidátov, a tiež v zabezpečení rokovania komisie a verejného vypočutia na výber kandidátov.

Medvec bol jediným kandidátom, ktorý sa prihlásil do výberového konania na post šéfa PMÚ na jeseň 2021.

Funkčné obdobie šéfa PMÚ SR je päťročné, pričom ho môže zastávať najviac dve obdobia po sebe. Protimonopolný úrad SR je nezávislý ústredný orgán štátnej správy SR pre ochranu hospodárskej súťaže a koordináciu štátnej pomoci.