Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Akčný plán ochrany osôb z národnostných menšín určil vyše 30 aktivít

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Materiál, ktorý dostali ministri na rokovanie, obsahuje aj správu o úlohách z predchádzajúceho akčného plánu, v ktorom sa priebežne plnilo 28 konkrétnych aktivít v rámci siedmich operačných cieľov.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Základným princípom Akčného plánu ochrany práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám na roky 2021 – 2025 je nastavenie úrovní a spôsobov participácie národnostných menšín a etnických skupín na plnení priorít stanovených v programových dokumentoch vlády SR, a to tak, aby zohľadňovali ich oprávnené potreby a v praxi viedli k skutočnej rovnosti príležitostí.

Uvádza to Úrad vlády SR v materiáli, ktorý zadefinoval konkrétne aktivity na najbližšie päťročné obdobie. Materiál v stredu schválila vláda.

Akčný plán definuje šesť oblastí, ktoré sa týkajú oblasti legislatívneho a inštitucionálneho zabezpečenia ochrany práv a postavenia národnostných menšín, ich participácie na správe vecí verejných, zberu údajov, informovanosti o menšinách a etnických skupinách, taktiež ich jazykových práv, rozvoja kultúry národnostných menšín i národnostného školstva. V jednotlivých oblastiach navrhli celkovo 34 aktivít s termínom plnenia i zodpovednými subjektami za ich realizáciu.

„Predkladaný akčný plán nadväzuje na aktuálny stav ochrany postavenia a práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám po finalizácii úloh z Akčného plánu 2016 – 2020, vychádza zo skúseností s plnením predchádzajúceho plánu pričom zohľadňuje záujmy a potreby národnostných menšín, ako aj priority stanovené v programových dokumentoch a plánoch vlády SR, príbuzných stratégiách, koncepciách a akčných plánoch,“ dodali predkladatelia.

Informovali tiež, že v rámci pripomienkového konania bolo k návrhu vznesených 46 pripomienok, z toho 32 obyčajných a 14 zásadných, pričom 33 bolo akceptovaných úplne, štyri čiastočne a deväť pripomienok nebolo akceptovaných.

Materiál, ktorý dostali ministri na rokovanie, obsahuje aj správu o úlohách z predchádzajúceho akčného plánu, v ktorom sa priebežne plnilo 28 konkrétnych aktivít v rámci siedmich operačných cieľov.