Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Časti zákona o obstarávaní parlament prerokuje v skrátenom konaní

Foto: TASR/Martin Baumann
Robert Kaliňák Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vláda na dnešnom mimoriadnom rokovaní schválila návrh na skrátené legislatívne konanie.

Bratislava 11. februára (TASR) -Malou novelou zákona o verejnom obstarávaní, ktorú parlament prerokuje v zrýchlenom režime, chce vláda znížiť administratívnu záťaž v procese obstarávania.


Ak materiál, ktorý dnes schválila vláda, odobrí parlament, účastníci konania budú môcť preukázať splnenie podmienok účasti čestným vyhlásením. Okrem toho novela umožní uzavretie zmluvy s druhým a tretím súťažiacim v poradí. Novela zavádza aj sankciu v podobe zákazu vo verejnom obstarávaní na tri roky v prípade podvádzania pri preukazovaní podmienok účasti.

Kabinet spomínané opatrenia vybral z novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorej vláda dala zelenú v januári tohto roka. Skrátené konanie k týmto opatreniam by malo pomôcť rýchlejšiemu čerpaniu eurofondov. Malá novela má platiť od 18. februára.

Okrem zjednodušenia administratívy má novela priniesť aj zmeny v námietkovom konaní. "Navrhuje sa, aby boli ponuky otvárané a vyhodnocované v dvoch etapách," píše sa v dôvodovej správe k materiálu.

Najskôr sa podľa novely otvoria a vyhodnotia všetky časti ponuky okrem návrhu na plnenie kritérií na vyhodnotenie ponuky. Následne, ak budú podané námietky, prebehne prvé námietkové konanie a až po jeho skončení bude možné vyhodnocovať tú časť ponuky, ktorá obsahuje návrh na splnenie kritérií vyhodnotenia ponúk. V druhej fáze dôjde k samotnému vyhodnoteniu ponúk a vyhotoveniu poradia ponúk podľa splnenia kritérií súťaže.


L. ŽITŇANSKÁ: Zákon by nemal ísť do skráteného konania

"Žiadny právny predpis by sa nemal schvaľovať spôsobom, pre ktorý sa dnes rozhodla vláda SR, o to viac zákon, na základe ktorého sa rozhoduje o miliardách eur. Navyše, bez dostatočne vysvetlených dôvodov. Ešte v nedeľu 10. februára večer na webstránke vlády SR pri tomto návrhu svietil odkaz 'materiál bude k dispozícii dodatočne' a o deň neskôr už o ňom budú v parlamente rokovať poslanci. Vyvstáva preto otázka, čo sa má od 12. februára do 1. júna udiať, aké tendre sa chystajú, že vláda zrazu nemôže počkať niekoľko dní do účinnosti už prerokovávaného zákona a chce inou novelou zmeniť pravidlá ešte skôr? Zákonom, ktorý nikto nevidel a o ktorom ešte pred niekoľkými dňami ani nikto nepočul," uvádza v dnešnom stanovisku poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Vláda SR by preto podľa nej mala verejnosti najskôr vysvetliť, aký je skutočný dôvod, že po desiatich mesiacoch čakania sa zrazu o verejnom obstarávaní musí rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Dôvod na to určite nezanechala vláda Ivety Radičovej, ako tvrdí minister Robert Kaliňák. A ak by ním aj napriek jeho klamstvu mali byť len eurofondy, za ich čerpanie je už zodpovedná vláda Roberta Fica a nie je žiadny problém, aby sa poslanci v NR SR dohodli, že niektoré ustanovenia komplexnej novely zákona o verejnom obstarávaní, ktoré sú potrebné na čerpanie eurofondov, boli účinné už od 1. apríla, uvádza sa okrem iného v stanovisku Žitňanskej.

E. Jurinová: O zákone sa ide rokovať v zhone a utajení.

K návrhu zákona o verejnom obstarávaní sa vyjadrila aj podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO). V stanovisku okrem iného uviedla, že "vláda pristúpila k novele zákona o verejnom obstarávaní mimoriadne neférovo. O zákone, ktorý má garantovať otvorenosť a transparentnosť, sa ide rokovať v zhone a utajení. Vidím len dva dôvody, prečo vládny Smer pristúpil k tomuto kroku. Buď ide Smeru o čo najrýchlejšie presadenie si vlastných záujmov, alebo je zrýchlené legislatívne konanie prejavom amaterizmu vlády, ktorá ide na kolene riešiť závažný problém tejto krajiny. Smer sľuboval férový proces a riadnu diskusiu, avšak namiesto toho máme ďalšiu frašku v podobe zrýchleného legislatívneho konania. V prvom rade považujem za mimoriadne neférový prístup vlády, ktorá nedala poslancom a verejnosti ani 24 hodín na preštudovanie zákona, o ktorom sa má už zajtra diskutovať. To Smer a nový podpredseda vlády Ľubomír Vážny ešte minulý týždeň nevedel, ktoré opatrenie potrebujete urýchliť na čerpanie eurofondov? Smer v tomto prípade opäť porušuje aj vlastné legislatívne pravidlá vlády, konkrétne čl. 13 ods. 7, v ktorom je napísané, že medzirezortné pripomienkové konanie nesmie byť kratšie ako sedem dní. Aj keby pripomienkovanie trvalo dva dni, bola by som rada, len by sa aspoň nejaké spravilo a mali by možnosť vidieť pripomienky verejného sektora či odbornej verejnosti. Namiesto toho máme toto pretláčanie vlastných záujmov," uviedla podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová.


O ktoré opatrenia zo zákona presne ide, zatiaľ nie je známe, keďže samotný materiál ešte nebol zverejnený. Predkladateľ návrhu, šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) však vopred avizoval, že pôjde o tri opatrenia, ktoré skracujú priebeh verejného obstarávania a zároveň neboli predmetom väčšej kritiky. Pomôcť by to malo rýchlejšiemu čerpaniu eurofondov.

"V jednoduchosti ide o zjednotenie systému námietkového konania. Druhou vecou je zjednodušenie pre podnikateľov," priblížil cez víkend v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy. Po novom by tak podľa neho nemohlo brániť priebehu konania 20 námietok podaných po sebe, ale všetky problémy obstarávania sa vyhodnotia naraz, v jeho závere.

Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) potrebu schváliť novelu v skrátenom konaní zdôvodnil tým, že v niektorých prípadoch čerpania eurofondov by bolo vhodnejšie využiť nové pravidlá pre verejné obstarávanie.


Na ÚVO pribudne 39 zamestnancov
Vláda pridá Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) 39 zamestnancov. Na dnešnej tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní vlády to vyhlásil šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Zvýšenie administratívnych a finančných kapacít pre ÚVO dnes odobril kabinet spolu s malou novelou zákona o verejnom obstarávaní, ktorú má parlament prerokovať v skrátenom konaní.

"ÚVO bol dlhodobo podvyživený. Zvýši sa počet zamestnancov o 39, to isté platí o mzdovom zabezpečení," avizoval minister vnútra. Peniaze a personálne kapacity budú podľa neho predistribuované z iných rezortov.

Kaliňák tiež vyhlásil, že Slovensko sa musí pokúsiť zachrániť každé euro z európskych zdrojov, ktoré treba vyčerpať do konca tohto roka. Čerpanie majú urýchliť práve opatrenie z novely, ktoré po schválení parlamentom majú platiť už od 18. februára. Minister nevedel odhadnúť, koľko peňazí z eurofondov by sa na základe novely mohlo podariť vyčerpať. "Vláda sa musí pokúsiť vytvoriť také prostredie, v ktorom je možná realizácia projektov. Momentálne sa hovorí všeobecne o sume na úrovni 500 miliónov eur. Ak máme k dispozícii také obrovské množstvo peňazí, sme povinní urobiť všetko preto, aby sme ich mohli dať do obratu štátu," podčiarkol Kaliňák.

Malá novela, ktorú dnes schválil kabinet, podľa ministra zjednoduší prístup podnikateľov k jednotlivým súťažiam. Riešia sa v nej štyri základné body, ktoré sú vyňaté z veľkej novely o verejnom obstarávaní. Tú kabinet schválil v januári tohto roka. Ide o koncentráciu námietkového konania, ktoré podľa ministra výrazne skráti čas a pomôže zastaviť súťažiacich, ktorí špekulovali s námietkami, aby predlžovali proces verejného obstarávania. "Tam si myslím, že vieme hovoriť o týždňových až mesačných úsporách času, ktoré by mohli priniesť tieto zmeny," objasnil Kaliňák. Okrem toho novela umožní preukazovať splnenie podmienok čestným vyhlásením. "Proti nepravdivému čestnému vyhláseniu je sankcia zákazu účasti na tri roky vo verejných súťažiach," doplnil. Splnenie podmienok sa pritom má vyhodnocovať len u víťaza.

Ďalším opatrením z novely je povolenie uzavrieť zmluvu s druhým a tretím súťažiacim, ktorí nasledovali po víťazovi. Posledným ustanovením z novely, ktorá má prejsť zrýchleným konaním, je zavedenie tzv. ex ante kontroly. To znamená, že ÚVO by súťažné podklady kontroloval ešte pred vyhlásením súťaže. Podľa Kaliňáka to má platiť pre nadlimitné súťaže a zákazky z európskych fondov.


Figeľ: Návrh na rýchlu novelu zákona o verejnom obstarávaní je škodlivý

Návrh na rýchlu novelu zákona o verejnom obstarávaní je podľa predsedu KDH Jána Figeľa škodlivý a vráti Slovensko do minulosti. Vláda expresnú novelu zákona odôvodňuje potrebou napomôcť rýchlejšiemu čerpaniu eurofondov. No Figeľ sa pýta, ako je možné, že súčasná vláda Smeru-SD je pri moci 10 mesiacov a práve teraz sa zobudila, že jej to nevychádza pri čerpaní eurofondov.

"Toto prekvapivé prebudenie vlády potvrdzuje nekompetentné a nezodpovedné prístupy vlády pri správe európskych financií," vyhlásil Figeľ na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Reagoval tak na malú novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorú dnes schválila vláda SR. Na základe nej sa majú časti tohto zákona prerokovať v parlamente v zrýchlenom režime.

Podľa KDH však takéto zmeny vo verejnom obstarávaní vytvoria priestor pre rýchlejšie rozhodnutia, ale zároveň rozširujú priestor pre korupciu, klientelizmus a netransparentnosť. "Hlavne taký inštitút, ako je čestné vyhlásenie, môže poslúžiť veľmi dobre aj vznikajúcim alebo schránkovým firmám pre účasť v súťažiach, pričom celý proces to nezlepší, ale zahmlí a zhorší," dodal Figeľ.

Tým najhorším je však podľa neho vytvorenie kontroly jednotlivých ponúk, ktorá prechádza z obstarávateľa na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Tento úrad vláda podľa Figeľa obsadila svojimi ľuďmi. "Teraz v ňom v rámci veľkej novely zákona vytvára Radu ÚVO, do ktorej vláda nominuje väčšinu ľudí," opísal Figeľ. Rada bude rozhodovať o námietkach či dodatkoch.

"Nominanti Smeru-SD dostanú zásadný vplyv v procese verejného obstarávania na Slovensku," upozornil Figeľ. A bude s tým podľa jeho slov ťažké niečo urobiť. Figeľ sa tiež obáva, že takto nastavené podmienky spolu s niektorými ustanoveniami veľkej novely môžu byť nekompatibilné s európskym právom. "A to bude potom znamenať ďalšie dôsledky na dnes problémové čerpanie eurofondov," dodal. Podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka robí vláda takúto rýchlo novelu zákona o verejnom obstarávaní preto, aby "pomohla dostať strategické zákazky svojim vyvoleným".