Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Vláda odborníkov má čas požiadať parlament o dôveru do polovice júna

Na snímke vláda odborníkov v dolnom rade zľava minister obrany SR Martin Sklenár, podpredsedníčka vlády SR Lívia Vašáková, predseda vlády SR Ľudovít Ódor, minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský, minister obrany SR Ivan Šimko, v strednom rade zľava minister pôdohospodárstva SR Jozef Bíreš, minister financií SR Michal Horváth, minister hospodárstva SR Peter Dovhun, minister dopravy SR Pavol Lančarič, minister investícií Peter Balík, v hornom rade zľava minister zdravotníctva SR Michal Palkovič, minister školstva SR Daniel Bútora, ministerka práce Soňa Gaborčáková, ministerka spravodlivosti SR Jana Dubovcová, minister životného prostrredia SR Milan Chrenko a ministerka kultúry SR Silvia Hroncová pózujú na spoločnej fotografii počas prvého dňa vo funkcii na Úrade vlády SR 15. mája 2023 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Premiér má začať sériu stretnutí s lídrami politických strán zastúpených v parlamente v pondelok.

Bratislava 29. mája (TASR) - Vláda odborníkov musí do 30 dní od svojho vymenovania prísť do Národnej rady (NR) SR s programom a požiadať parlament o dôveru. Kabinet odborníkov pod vedením premiéra Ľudovíta Ódora tak má čas zhruba do polovice júna.

"Vláda je povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery,"
píše sa v Ústave SR. Kabinet odborníkov menovala prezidentka Zuzana Čaputová 15. mája, do parlamentu by tak mal prísť s programom do 14. júna.

Premiér má začať sériu stretnutí s lídrami politických strán zastúpených v parlamente v pondelok. Postupne by sa mal so všetkými rozprávať o vládnom programe a podpore kabinetu. Ódor už avizoval, že vládny program by mali pripravovať jednotliví ministri. Priblížil, že by mali vypracovať základné krátkodobé priority i niektoré dlhodobé.