Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda odmieta politické zneužívanie smrti Lučanského

Na archívnej snímke zosnulý Milan Lučanský. Foto: TASR - Pavol Zachar

Bývalý policajný prezident Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe v Prešove pokúsil o samovraždu.

Bratislava 8. januára (TASR) – Vláda SR odmieta byť vtiahnutá do politického zneužívania smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského a do účelového rozdeľovania spoločnosti. Vládny kabinet to skonštatoval vo vyhlásení, pod ktoré sa podpísal premiér Igor Matovič (OĽANO) a jednotliví ministri. Spoločne v ňom vyjadrili aj plnú podporu ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) a ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO).

Vláda konštatuje, že v posledných dňoch sme svedkami množstva špekulácií a dezinformácií šíriacich sa v súvislosti s Lučanského úmrtím. "Vláda sa po celý čas usiluje byť v danej veci zdržanlivá, s cieľom ponechať ministerke spravodlivosti a ministrovi vnútra priestor na vecnú, odbornú argumentáciu. Vláda odmieta a jednoznačne odsudzuje politické zneužívanie tejto nešťastnej udalosti, ako aj snahy vnášať do spoločnosti nepriateľské emócie," uviedli predseda vlády a ministri.

Deklarujú, že vo svojom programovom vyhlásení sa zaviazali vždy hovoriť pravdu a konať čestne. Vládny kabinet preto považuje za dôležité v tejto situácii vecné, odborné odkomunikovanie faktov a v tomto ohľade plne dôveruje ministerke spravodlivosti a ministrovi vnútra. "Sú kvalifikovanými odborníkmi vo svojich rezortoch a dokážu spoločnosti ponúknuť všetky potrebné a najmä overené a pravdivé informácie, podložené aj na výsledkoch nezávislého prešetrovania udalosti," skonštatovala vláda.

Víta rozhodnutie ministerky Kolíkovej vytvoriť širokú kontrolnú komisiu s cieľom objasniť okolnosti úmrtia Lučanského. Vláda zároveň vyhlásila, že nemá akýkoľvek dôvod spochybňovať doterajšie zistenia, ktoré podľa nej vylučujú pochybenie či cudzie zavinenie.

Bývalý policajný prezident Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe v Prešove pokúsil o samovraždu. Posledná rozlúčka s ním sa koná v piatok v Štrbe.