Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vláda odobrila dvoch kandidátov na šéfa úradu na nahlasovanie korupcie

Na archívnej snímke zľava podpredseda vlády SR a minister životného prostredia SR László Sólymos, predseda vlády SR Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a Gabriela Matečná podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Nový úrad má chrániť whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť.

Bratislava 4. decembra (TASR) – Parlament bude predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti vyberať z dvoch kandidátov - Zuzany Dlugošovej a Martina Rajňáka. V stredu ich na rokovaní schválila vláda.

Dlugošová bola jednou z dvoch kandidátok, ktoré vláda odporučila v prvom výbere parlamentu. Vtedy sa s ňou dostala cez výberovú komisiu aj úradníčka Monika Filipová, ktorá sa do opätovnej voľby neprihlásila.

Druhým kandidátom na šéfa úradu na nahlasovanie korupcie je analytik Najvyššieho kontrolného úradu Rajňák.

Nový úrad má chrániť whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť. Jeho zriadenie priniesol zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý vstúpil do platnosti 1. marca tohto roku.

Inštitúcia má byť nezávislým orgánom štátnej správy s celoštátnou pôsobnosťou. Jeho úlohou bude poskytovať ochranu oznamovateľom, kontrolovať dodržiavanie navrhovaného zákona, poskytovať odborné stanoviská a poradenstvo k aplikácii návrhu zákona, robiť osvetu v oblasti poskytovania ochrany whistleblowerom i poskytovať odmenu oznamovateľom. O svojej činnosti bude raz za rok predkladať správu Národnej rade SR.