Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Vláda odobrila nákup bojových obrnených vozidiel 8x8

Na archívnej snímke prototyp bojového obrneného vozidla 8x8. Foto: TASR MO SR

Celková cena za zákazku vrátane vozidiel infraštruktúry a munície je 447 miliónov eur.

Bratislava 30. marca (TASR) - Slovensko nakúpi od Fínska 76 bojových obrnených vozidiel (BOV) 8x8. Vláda v stredu schválila vyhodnotenie zaslaných ponúk v tendri a uložila ministrovi obrany do 30. septembra uzatvoriť potrebné zmluvné dokumenty.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) po rokovaní spresnil, že Slovensko kúpi fínske vozidlá Patria AMVXP, ktoré obstáli vo vyhodnotení najlepšie. Celková cena za zákazku vrátane vozidiel infraštruktúry a munície je 447 miliónov eur. Investícia je rozložená na niekoľko rokov, splácaná bude postupne. "Vzhľadom na charakter medzivládneho kontraktu mám mandát podpísať zmluvu s fínskou vládou do konca septembra tohto roku," uviedol Naď.

Prvé vozidlá majú prísť do ôsmich mesiacov od podpísania kontraktu.



Naď upozornil, že akvizícia je spojená s využitím slovenského obranného priemyslu. "Na samotnom vozidle bude slovenská spoločnosť dodávať kanón, vežu, komunikačno-informačné systémy, taktiež bude dodávať muníciu, realizovať zváranie a aj finalizovať vozidlo ako také, takže s výnimkou podvozku prakticky všetko," dodal minister.

V tendri prišlo celkovo päť ponúk, náklady potrebné na obstaranie BOV 8x8 v tejto fáze boli v závislosti od vybraného riešenia a ponuky v rozmedzí od 429.034.000 eur s DPH do 482.820.000 eur s DPH, vyhodnocovali sa komplexné ekonomicko-technické parametre.

Nezaradený poslanec parlamentu Peter Kmec reagoval, že Naď hovoril o vyhodnotení ponúk vágne a mal by ozrejmiť, na základe akých technických parametrov sa vyberali tieto vozidlá. Dodal tiež, že minister sa pri nákupoch chváli "cudzím perím". Poslanec tvrdí, že mnohé projekty nákupov techniky vypracovali predchádzajúce vlády. Kmec tiež hovoril o lokalizácii výroby. "Už dlhodobejšie vyzývame ministra Naďa, aby nám odprezentoval porovnanie ponúk, čo sa týka presunu výroby na Slovensko, aby boli čo najviac zapojení slovenskí výrobcovia," povedal s tým, že druhá ponuka bola lacnejšia a ponúkala vyššiu účasť slovenského priemyslu. Vyzval ministra, aby "prinútil" firmu Patria vyrábať čo najviac komponentov na Slovensku vrátane podvozku, ktorý podľa Kmeca vedia spracovať a vyrobiť aj slovenské firmy.

Ozbrojené sily SR získajú obrnené vozidlá, ktoré už desaťročia v rôznych verziách používajú v misiách Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO), poukázal senior viceprezident spoločnosti Patria pre priestor európskeho trhu Hugo Vanbockryck. Spoločnosť avizovala, že zapojením slovenského priemyslu na lokálnej úrovni do programu vytvorí nové pracovné miesta, a to buď priamo v partnerských spoločnostiach, u ich dodávateľov alebo subdodávateľov.