Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda odobrila nariadenie o odbornosti zdravotníkov a ich vzdelávaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úprava má umožniť aj získanie odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania sanitár aj absolvovaním akreditovaného vzdelávacieho programu sanitár na stredných zdravotníckych školách.

Bratislava 23. marca (TASR) - Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila návrh zmeny nariadenia vlády o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania a vzdelávaní zdravotníkov. Okrem iného má zefektívniť vstup zdravotníkov do systému zdravotnej starostlivosti. Zmena vykonávacieho predpisu reaguje na novelizáciu zákona o zdravotných poskytovateľoch.

"Účelom navrhovanej úpravy je zefektívnenie vstupu zdravotníckych pracovníkov v zdravotníckych povolaniach psychológ, logopéd, liečebný pedagóg, fyzik a laboratórny diagnostik do systému zdravotnej starostlivosti. Tiež zefektívnenie procesu získavania odbornej spôsobilosti na výkon špecializovaných a certifikovaných pracovných činností v jednotlivých zdravotníckych povolaniach," ozrejmilo ministerstvo zdravotníctva v predkladacej správe.

Úprava má umožniť aj získanie odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania sanitár aj absolvovaním akreditovaného vzdelávacieho programu sanitár na stredných zdravotníckych školách.

"V súlade s vývojom vedy a výskumu v oblasti zdravotníckeho vzdelávania sa inovujú štandardy vzdelávania na získanie odbornej spôsobilosti na výkon odborných pracovných činností v zdravotníckych povolaniach sestra, fyzioterapeut a nutričný terapeut," vymenoval ďalej rezort.

V nadväznosti na požiadavky aplikačnej praxe sa upravujú a dopĺňajú ustanovenia týkajúce sa podmienok na riadenie a organizáciu zdravotníctva a na výkon činnosti odborných zástupcov v zdravotníckych povolaniach lekár, verejný zdravotník, fyzik a laboratórny diagnostik. Nariadenie reaguje aj na premenovanie zdravotníckych asistentov na praktickú sestru – asistent.