Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Vláda súhlasí s opčným protokolom dohovoru proti mučeniu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Návrh legislatívnych opatrení je upravený v novele zákona o verejnom ochrancovi práv, ktorú už odobrila vláda i parlament.

Bratislava 28. marca (TASR) - Vláda na utorkovom rokovaní odobrila návrh na ratifikáciu opčného protokolu k Dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Jeho cieľom je zaviesť systém pravidelných návštev vykonávaných nezávislými medzinárodnými a národnými orgánmi na miestach, kde sú ľudia pozbavení osobnej slobody. Opčný protokol podlieha vysloveniu súhlasu Národnej rady SR a ratifikácii prezidentky SR.

"Opčný protokol zavádza dvojzložkový systém prevencie zlého zaobchádzania," priblížil rezort spravodlivosti v predkladacej správe k návrhu. Okrem systému zriadeného na medzinárodnej úrovni zaväzuje protokol zmluvné štáty zaviesť tzv. národný preventívny mechanizmus.

Návrh legislatívnych opatrení je upravený v novele zákona o verejnom ochrancovi práv, ktorú už odobrila vláda i parlament. Verejný ochranca práv, komisár pre deti a komisár pre osoby so zdravotným postihnutím budú môcť vykonávať systematické návštevy miest, kde sa nachádzajú osoby obmedzené na osobnej slobode, a zisťovať, ako sa s nimi zaobchádza.