Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Vláda odobrila návrh o zabránení dvojitého zdanenia s Azerbajdžanom

Na snímke predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor na tlačovej konferencii počas podujatia Výskumnej a inovačnej autority VAIA "Slovensko, ktoré si verí - predstavenie Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií 2030" v Bratislave 23. mája 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Cieľom zmluvy je vytvoriť právny rámec pre rozvoj všestranných a vzájomne výhodných hospodárskych vzťahov, uviedlo ministerstvo financií v predkladacej správe k návrhu zmluvy.

Bratislava 31. mája (TASR) – Slovensko by malo mať zmluvu o zabránení dvojitého zdanenia a zabránení daňovým únikom v oblasti daní z príjmov aj s Azerbajdžanskou republikou. Jej návrh v stredu odsúhlasila vláda, ktorá vzhľadom na to, že ide o medzinárodnú zmluvu, odporučila prezidentke Zuzane Čaputovej splnomocniť predsedu vlády Ľudovíta Ódora a alternatívne ďalších štátnych úradníkov k jej podpisu.

"Cieľom zmluvy je vytvoriť právny rámec pre rozvoj všestranných a vzájomne výhodných hospodárskych vzťahov. Jej uplatňovaním bude právo na zdaňovanie príjmov rozdelené objektívne medzi oba zmluvné štáty," uviedlo ministerstvo financií v predkladacej správe k návrhu zmluvy.

Zmluva rieši prekrývanie daňových sústav Slovenskej republiky a Azerbajdžanskej republiky a eliminuje nadmerné daňové zaťaženie, ktoré by v prípade absencie takejto zmluvy vzniklo dvojitým právnym zdanením toho istého príjmu. Odsúhlasiť ju musí aj Národná rada (NR) SR.