Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda odobrila používanie vakcíny Sputnik V na Slovensku

Ruská vakcína Sputnik V, archívna snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Cieľom rezortu zdravotníctva je zvýšiť percento zaočkovanosti.

Bratislava 26. mája (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva má do 7. júna umožniť očkovanie neregistrovanou vakcínou Sputnik V. Šéfovi rezortu Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO) to v stredu uložila vláda.



V súvislosti s očkovaním touto vakcínou má minister zdravotníctva vydať záväzné usmernenie, ktoré zabezpečí, že všetci občania, ktorým bola podaná vakcína Sputnik V, budú v prípade výskytu potenciálnych vedľajších účinkov okamžite lekárom manažovaní v súlade s odbornými odporúčaniami.

"Stále existuje nezanedbateľné množstvo občanov, ktorí deklarujú, že sa budú očkovať iba vakcínou Sputnik V," píše sa v schválenom materiáli.

Z výsledkov laboratórnych testov, ktoré sa ukončili 16. apríla, vyplýva, že vo všetkých ukončených parametroch kontrolovaná vakcína vyhovela špecifikáciám dokumentácie výrobcu. Dostupné sú údaje zo skúšok týkajúcich sa základných parametrov, ako sú vzhľad, čírosť a farba roztoku, počet viditeľných častíc, pH, využiteľný objem, sterilita, abnormálna toxicita a bakteriálne endotoxíny.
Na archívnej snímke z 19. februára 2021 lekár si pripravuje vakcínu Sputnik V proti ochoreniu Covid-19 počas očkovania v Caracase.
Foto: TASR/AP

"Vyhovujúci výsledok v skúške špecifická aktivita potvrdil, že vakcína vyvoláva požadovanú imunitnú odpoveď. Vyhovujúca bola aj skúška na stanovenie celkového proteínu, zvyškového proteínu bunkových kultúr, identifikácie a špecifickej bezpečnosti," informuje materiál.

Šéf rezortu zdravotníctva sa v minulosti vyjadril, že by bol za európske riešenie, teda aby vakcína dostala povolenie od Európskej liekovej agentúry (EMA). Vníma však, že je aj skupina ľudí, ktorá preferuje iba túto vakcínu.

Cieľom rezortu zdravotníctva je zvýšiť percento zaočkovanosti. Problém, pre ktorý sa vakcína doteraz nevyužívala, bol najmä v nekompletnosti údajov z ruskej strany. O bezpečnosti vakcíny sa podľa ministra pochybovať nemusí.

Slovensko si objednalo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.
Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministri za SaS hlasovali za použitie vakcíny Sputnik. "Bol tu problém s tými vakcínami, je potrebné ho vyriešiť, preto sme súhlasili s tým, aby sa použili, samozrejme pre tých, ktorí sa pre ne dobrovoľne rozhodnú," uviedol minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Je presvedčený, že sa zužitkuje kompletne všetkých 200.000 vakcín, ktoré sú k dispozícii. Vychádza zo zverejnených prieskumov a toho, že sa môžu použiť na podanie oboch dávok.

Podpredsedníčka vlády a ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) uviedla, že pri hlasovaní sa zdržala. „Nie som za to, aby sme sa vakcinovali neregistrovanými vakcínami,“ zdôraznila.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO), ktorý v pozícii premiéra doviezol na Slovensko prvú várku ruských vakcín a kontrahoval objem dvoch miliónov dávok, nemá presnú predstavu, koľko ľudí na Slovensku sa nechá zaočkovať Sputnikom. "Je možné, že tí, ktorí sa nim chceli zaočkovať pred mesiacom, už sú zaočkovaní inou vakcínou. Vyočkujeme prvých 200.000 dávok a uvidíme," povedal Matovič.

Na otázku, či SR bude musieť zaplatiť aj za tie vakcíny v zmluvnom objeme, ktoré sa na Slovensku nevyužijú, priznal, že kontrakt takto nastavený je. Podľa neho ale "ruská strana určite nebude tlačiť na to, aby sme platili za to, čo nebude dodané".

V. Lengvarský potvrdil začiatok očkovania Sputnikom, umožnia i voľný výber vakcín



Očkovanie vakcínou Sputnik V by sa malo začať najneskôr 7. júna, potvrdil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Dodal, že vtedy by sa mal spustiť aj systém voľného výberu vakcíny. Vedľajšie účinky sú podľa neho porovnateľné ako pri vakcíne od spoločnosti AstraZeneca. Sputnik by mal byť určený pre vekovú kategóriu od 18 do 60 rokov.

"Bude použitých 200.000 kusov, ostatné len ak budú schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA). Pri ďalších prípadných nákupoch sa bude postupovať striktne podľa európskych pravidiel," povedal. Minister by sa Sputnikom zaočkovať nedal.

Potrebné bude tiež rozhodnúť, či bude treba aktualizovať výnimku na použitie, ktorú podpísal ešte exminister Marek Krajčí (OĽANO), alebo vydať novú. To, prečo faktúry za prvé dávky neboli uhradené včas, už Lengvarský neriešil.

Minister dodal, že budúcnosť používania vakcíny od spoločnosti AstraZeneca závisí najmä od dodávok. Posledné dodané kusy využili na očkovanie druhou dávkou.

Ministerstvo zdravotníctva má do 7. júna umožniť očkovanie neregistrovanou vakcínou Sputnik V. Šéfovi rezortu Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO) to v stredu uložila vláda. Slovensko pôvodne objednalo celkovo dva milióny dávok vakcíny Sputnik V.