Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda odobrila zmenu účelu použitia časti kapitálových výdavkov MO SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom nedočerpania účelovo viazaných kapitálových výdavkov je podľa rezortu obrany najmä časové hľadisko.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Vláda v stredu odsúhlasila zmenu účelu použitia kapitálových výdavkov Ministerstva obrany (MO) SR z roku 2020 v hodnote 5.880.344 eur. Po novom majú byť použité na zabezpečenie nových pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel. Tiež na realizáciu infraštruktúrnych projektov i nákup športového vybavenia.

Nákup obrnených vozidiel schválila vláda ešte v septembri 2021. "Uvedená technika je nevyhnutná na zabezpečenie spôsobilostí Ozbrojených síl (OS) SR najmä pre ťažkú mechanizovanú brigádu OS SR deklarovanú v cieľoch spôsobilostí NATO 2017," priblížilo ministerstvo v návrhu.

Pre Vojenské športové centrum Banská Bystrica má byť zabezpečená nadstavba úpolovej haly a nákup elektronických terčov pre biatlon. "V Centre výcviku Lešť bude vybudovaná fotovoltická elektráreň, ktorá zabezpečí zníženie prevádzkových nákladov vďaka elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov," uvádza sa v návrhu.

Zrekonštruované majú byť aj vnútorné priestory Vojenského historického múzea Svidník a vzduchotechnika. Má byť zabezpečená aj obnova miesta tragédie z druhej svetovej vojny v Tokajíku (okres Stropkov). "Po zabezpečení finančných prostriedkov budú realizované samostatné verejné obstarávania," dodali z ministerstva.

Dôvodom nedočerpania účelovo viazaných kapitálových výdavkov je podľa rezortu obrany najmä časové hľadisko. Konkrétne neskoré spracovanie projektovej dokumentácie pre stavebné konanie a realizáciu stavby hangáru v Prešove a Kuchyni.