Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovenskí vojaci budú cvičiť v Poľsku i na Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cvičenia pre Ozbrojené sily SR ponúkajú prínos v podobe posilnenia medzinárodnej vojenskej spolupráce, zdôvodnil rezort.

Bratislava 9. februára (TASR) - Ozbrojené sily (OS) SR budú cvičiť v Poľsku i na Ukrajine. Rozšírením výcvikových aktivít na prvý polrok reagujú na vývoj bezpečnostnej a geopolitickej situácie v Európe. Prítomnosť zahraničných ozbrojených síl na území SR a vyslanie slovenských vojakov v stredu odsúhlasila vláda.

Cvičenie Trojan Footprint, pôvodne plánované iba v Maďarsku, sa uskutoční aj na Slovensku. Zamerané je na plánovanie, vykonanie a koordináciu špeciálnych operácií proti približne rovnocennému protivníkovi „near-peer“.

Plánované cvičenie Steadfast Cobalt 2022 mení miesto aj termín. Namiesto Poľska sa uskutoční v Českej republike vo februári až v marci. Malo by byť tiež kratšie. Poľské cvičenie Pantera 2022 upravuje názov na Eagle Wings 22.

"Cvičenia pre Ozbrojené sily SR ponúkajú prínos v podobe posilnenia medzinárodnej vojenskej spolupráce," zdôvodnil rezort. Predpokladané náklady na nové aktivity predstavujú 39.304 eur, ministerstvo obrany ich zaplatí zo svojho rozpočtu.