Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda: Pandémia výrazne znížila počet aktivít ekonomickej diplomacie

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok Foto: TASR - Pavol Zachar

Rezort dodáva, že SARIO počas roka 2020 organizovalo a spoluorganizovalo viac ako 30 online podujatí (webinárov a online B2B stretnutí) so zapojením zastupiteľských úradov SR v zahraničí.

Bratislava 2. júna (TASR) – Pandémia ochorenia COVID-19 výrazne zasiahla do aktivít slovenskej ekonomickej diplomacie v roku 2020. V porovnaní s rokmi 2019 a 2018 klesol počet viacerých aktivít až o tretinu, naopak, zvýšil sa dopyt po poradenstve. Upozornila na to Správa o stave a výsledkoch ekonomickej diplomacie za rok 2020, ktorú v stredu vzala vláda na vedomie.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR ako predkladateľ materiálu pripomenulo, že viaceré aktivity na podporu podnikateľských zámerov boli zrušené, odložené alebo presunuté do online priestoru. "Podnikateľské misie, ktorých bolo 20, sa konali iba v prvých dvoch mesiacoch roka pred vypuknutím pandémie, respektíve počas letných mesiacov, a ich počet klesol na šestinu v porovnaní s rokom 2019," uviedol rezort diplomacie. "Na tretinu sa znížil počet a finančný objem realizovaných projektov ekonomickej diplomacie, i zahraničné veľtrhy a výstavy, rovnako o tretinu menej bolo podujatí zameraných na spoluprácu vo vede, výskume a inováciách," dodalo MZVEZ. Zvýšil sa, naopak, počet poradenských služieb pre firmy, podľa tabuľky rezortu diplomacie ich za rok 2020 bolo 3371, teda takmer dvojnásobok oproti roku 2018, keď ich bolo 1728.

Rezort dodáva, že SARIO počas roka 2020 organizovalo a spoluorganizovalo viac ako 30 online podujatí (webinárov a online B2B stretnutí) so zapojením zastupiteľských úradov SR v zahraničí. „Nosným podujatím bola Slovenská kooperačná burza, ktorá sa konala prvýkrát vo svojej 14-ročnej histórii online," dodalo ministerstvo.