Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Počet európskych delegovaných prokurátorov za SR sa zvýši

Na snímke budova, v ktorej sídli Generálna prokuratúra SR na Štúrovej ulici v Bratislave 15. júla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa prvotných výpočtov mala Európska prokuratúra pokiaľ ide o Slovenskú republiku zaregistrovať okolo 100 trestných veci ročne.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Počet európskych delegovaných prokurátorov za Slovenskú republiku sa zvýši z doterajších piatich na šesť. Vyplýva to z návrhu na zvýšenie počtu osôb určených na plnenie úloh Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (GP), ktorý v stredu schválila vláda.

Zvýšenie počtu európskych delegovaných prokurátorov súvisí s reálnym číslom trestných vecí, ktoré v súvislosti so Slovenskou republikou zaregistroval Úrad Európskej prokuratúry. K 1. októbru eviduje 76 trestných vecí, z ktorých bolo v 39 prípadoch začaté trestné stíhanie. "Odhadovaná suma spôsobenej škody v týchto trestných veciach dosahuje niekoľko sto miliónov eur až šesťsto miliónov eur. Taktiež je potrebné poznamenať, že Európska prokuratúra zahájila svoju činnosť 1. júna 2021. Európski delegovaní prokurátori za Slovenskú republiku taktiež poskytujú právnu pomoc svojim kolegom z iných členských štátov spolu v šiestich veciach," spresnila GP.

Zaregistrovaný počet v priebehu štyroch mesiacov existencie Európskej prokuratúry predstavuje tri štvrtiny predpokladaných prípadov ročne. "Uvádzané štatistické údaje jednoznačne preukazujú záver, že pôvodné odhady počtu trestných veci, teda aj počtu európskych delegovaných prokurátorov za Slovenskú republiku, boli do značnej miery podhodnotené," vysvetlila dôležitosť navýšenia európskych delegovaných prokurátorov za SR GP v návrhu.

Podľa prvotných výpočtov mala Európska prokuratúra pokiaľ ide o Slovenskú republiku zaregistrovať okolo 100 trestných veci ročne. "V nadväznosti na kvantitu nápadu vecí, komplexnosť a náročnosť výkonu funkcie európskych delegovaných prokurátorov je súčasný počet piatich európskych delegovaných prokurátorov za Slovenskú republiku nedostatočný," dodala GP.