Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

VIDEO: MIMORIADNA SCHÔDZA deň tretí: Diskusiu k odvolávaniu ukončili

Na archívnej snímke plénum počas hlasovania. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Situácia vyzerá tak, že by sa našlo 76 hlasov za pád vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Skonštatovali to podpredseda strany Za ľudí J. Šeliga a šéf poslaneckého klubu Sme rodina P. Pčolinský.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v pondelok popoludní ukončili diskusiu k návrhu na odvolanie vlády. Trvala od štvrtka (8. 12.). O návrhu sa bude hlasovať v utorok (13. 12.) o 11.00 h. V utorok od 9.00 h bude plénum pokračovať v rokovaní na riadnej 78. schôdzi. Na záver diskusie vystúpil premiér Eduard Heger (OĽANO), aby požiadal poslancov o dôveru.

"Verím, že sa v tejto sále nájde dostatok demokratov na to, aby vláda, ktorá priniesla reformy, spravodlivosť, ktorá Slovensko pevne ukotvila v zahraničnej politike, nájde vašu dôveru a bude môcť pokračovať ďalej," vyhlásil premiér.

Zdôraznil, že v diskusii zazneli pravdy, polopravdy, klamstvá, ale aj prejavy neúcty. "To, čo sa tu udialo za posledné dni, je splnený sen Fica a Pellegriniho. To, čo sme tu pozorovali, boli na seba útočiaci demokrati," skonštatoval Heger a opýtal sa SaS, či chceli toto.

Pripomenul, že toto hlasovanie bude po 11 rokoch opäť hlasovanie o charaktere štátu. "V roku 2011 to demokrati nezvládli a zaplatili sme za to tú najvyššiu daň," vyhlásil. "Na druhom brehu, kde je Robert Fico a Peter Pellegrini, kde sa, žiaľ, teraz dostala aj strana SaS, nie je lepšie, práve naopak," povedal premiér.



Vyzerá, že 76 hlasov za pád vlády by sa našlo, zhodli sa Šeliga a Pčolinský

Situácia aktuálne vyzerá tak, že v Národnej rade (NR) SR by sa našlo 76 hlasov za pád vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Skonštatovali to podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga a šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Z ich vyjadrení tiež vyplýva, že koalícia by mohla pri utorkovom (13. 12.) hlasovaní o osude vlády opustiť rokovaciu sálu.

"Momentálne to vyzerá tak, že vláda padne a bude to stáť na hlase Tomáša Valáška (nezaradený) a Martina Borguľu (Sme rodina)," skonštatoval Šeliga. Nevie o tom, že by malo dôjsť k odvolaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), aby Borguľa podporil vládu. Dodal, že termín hlasovania o osude kabinetu sa zrejme posúvať nebude. "Koalícia bola pripravená to posunúť, ale SaS to tvrdo odmietla. Ani sa nechcú baviť, chcú proste povaliť vládu," podotkol.

Skonštatoval, že diskusia aktuálne nie je o tejto koalícii, ale o tom, čo by nasledovalo po páde vlády. Úvahy SaS o úradníckej vláde či novom kabinete sa podľa slov Šeligu rozplynuli. "To znamená, že budú predčasné voľby, pravdepodobne" dodal. Podčiarkol, že poslanci pripravení hlasovať za pád vlády sa musia rozhodnúť, či im stojí za to zopakovať scenár Radičovej vlády.

Na koaličnej rade budú podľa slov Šeligu hovoriť o možnosti, že by vládni poslanci neboli na hlasovaní. "Nech celé Slovensko vidí, kto povalil vládu," ozrejmil a dodal, že aj poslanci pripravení hlasovať za pád vlády by videli, s kým sa to chystajú urobiť.

V takomto postupe nevidí problém ani Pčolinský. "Kto chce hlasovať za pád vlády, nech je v pléne, kto nechce, tak tam nebude," uviedol. Čo sa týka postupu Borguľu, podľa slov Pčolinského je pomerne samostatný a pokiaľ vie, jeho postoj platí. Poslanec totiž avizoval, že pre neúspešné odvolávanie Mikulca podporí pád vlády. Na margo možného termínu predčasných volieb Pčolinský poznamenal, že o ňom aktuálne nie je s kým hovoriť.

Čo sa týka možnosti aklamatívneho hlasovania o páde vlády, Šeliga ani Pčolinský nie sú za. Šeliga poukázal na to, že bežné hlasovania sú verejné a každý si to vie pozrieť. Pčolinský pripomenul časový rozmer aj riziko, že poslanci nepovedia zákonom vyžadovanú "formulku" a hlasovanie by bolo neplatné.

Na program riadnej schôdze je stále aj návrh Sme rodina na zmenu Ústavy SR v súvislosti s možnosťou predčasných volieb. Pčolinský nepovedal, či sa o ňom bude hlasovať alebo bude Sme rodina rešpektovať veto OĽANO. Potvrdil, že ak by sa mali konať predčasné voľby v prípade pádu vlády, bude potrebné návrh prijať. Aj preto je podľa jeho slov stále v programe.

Ani Šeliga, ani Pčolinský si nemyslia, že by sa v utorok hlasovalo aj o štátnom rozpočte. Podľa slov Pčolinského je to však otázka na ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Uvidí sa však aj podľa toho, ako dopadne hlasovanie o osude vlády.

Valášek v reakcii uviedol, že osud vlády nemôže stáť na jeho hlase. "Je pozoruhodné, že bývalý podpredseda parlamentu nečíta správy, a tým pádom si nevšimol, že som sa pred týždňom jasne vyjadril, že vládu Igora Matoviča a Borisa Kollára neplánujem držať pri moci, na rozdiel od neho. Tým pádom logicky jej osud nemôže na mojom hlase stáť," skonštatoval.

Diskusia k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa začala ešte vo štvrtok (8. 12.). Vystúpili viacerí poslanci aj členovia vlády. Vystúpil aj premiér Eduard Heger (OĽANO) či predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).



Návrh predniesol líder SaS Richard Sulík. Ten si vie predstaviť, že by po páde vlády nastala jej riadna a zmysluplná rekonštrukcia. V takom prípade by ju SaS podporila, no nebola by jej súčasťou.

SaS, Smer-SD aj nezaradení poslanci z Hlasu-SD či z Republiky už avizovali podporu vysloveniu nedôvery vláde, urobil tak aj nezaradený poslanec Tomáš Valášek. Naopak, Miroslav Kollár (nezaradený) nebude hlasovať za pád vlády.

Vláda podľa Zemanovej škodí Slovensku, Grendel odkázal SaS, že sú partneri

Vláda stratila dôvod na svoju existenciu, škodí celému Slovensku. V diskusii k návrhu na odvolanie vlády to povedala šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) strane SaS odkázal, že patria spolu na jednu loď a v boji za spravodlivejší štát nemôže byť SaS partnerom s mimoparlamentným Hlasom-SD.

"Po tom, ako sme vypovedali koaličnú zmluvu, očakávali sme, že si vláda uvedomí hrozbu, ktorá bola v uprednostnení Sme rodina a vyhnaní SaS," vyhlásila Zemanová. Vláda podľa nej zároveň podkopáva základy právneho štátu, klame EÚ, ohrozuje čerpanie prostriedkov z plánu obnovy či prekrúca fakty, napríklad aj o pomoci samosprávam.

Na snímke poslankyňa NRSR Anna Zemanová (SaS).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Poslankyňa tiež pripomenula, že Sme rodina nepodporila žiadnu z kľúčových reforiem. Miloš Svrček (Sme rodina) reagoval, že hnutie Sme rodina neblokovalo reformy. Tvrdí, že hnutie ich pomohlo modifikovať, aby boli vykonateľné.

Poslanec Karol Galek (SaS) sa opýtal, či práve to, čo robí vláda, nie je dláždením cesty Smeru-SD. Pripomenul, že 91 percent obyvateľov Slovenska nedôveruje lídrovi OĽANO Igorovi Matovičovi a za nepriateľa bol od začiatku označovaný šéf SaS a exminister hospodárstva Richard Sulík. Ak padne vláda, pre domácnosti sa podľa Galeka nič nezmení, pretože žiadna z budúcich vlád si nedovolí siahnuť na to, čo zanechali na rezorte hospodárstva.

Grendel zdôraznil, že Hlas-SD nemôže byť partnerom v boji za rovnosť pred zákonom. Poslanec Erik Tomáš (nezaradený) potvrdil, že predstavitelia Hlasu-SD nemajú veľa spoločného so SaS. Sú to podľa neho dva hodnotovo odlišné svety. "Spája nás jedno jediné, už nechceme túto vládu," odkázal.



Bittó Cigániková vyčíta vláde sklamanie voličov aj nárast extrémizmu


Poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková v úvode pondelkovej diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde vyčítala koalícii, že sklamala demokratického voliča i to, že prispieva k nárastu extrémizmu či preferencií Smeru-SD a Hlasu-SD.

"Mala tu byť nádej, že tu bude lepšie," podotkla Bittó Cigániková a poukázala na nálady v spoločnosti. Skonštatovala, že viaceré trestné konania nemôžu byť dotiahnuté do konca, pretože ich zastaví paragraf 363 Trestného poriadku. Pripisuje to šéfovi parlamentu a Sme rodina Borisovi Kollárovi. Podotkla tiež, že z extrémizmu sa "stalo niečo štandardné" a legitimizuje sa tým, že s jeho predstaviteľmi rokujú členovia koalície.

Na snímke poslankyňa NRSR Jana Bittó Cigániková (SaS) počas hlasovania na 78. schôdzi NRSR v Bratislave v stredu 30. novembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Eduard Heger povie len to, čo mu dovolí Igor Matovič (obaja OĽANO) a Matovič robí len to, čo mu dovolí Boris Kollár," dodala s tým, že všetci v koalícii sú tak nejak spokojní, no vedie to k nárastu lídra Smeru-SD Roberta Fica. Vládnej koalícii vyčítala i to, že si dobrovoľne vybrala menšinovú vládu bez SaS.



Kritizovala aj kroky vlády v súvislosti so Všeobecnou zdravotnou poisťovňu (VšZP) a jej dofinancovaním. Štátna poisťovňa je podľa jej slov "povolaním syn" a nech urobí čokoľvek, vláda ju dofinancuje. "Máme tu drahé nákupy, dofinancovanie neefektivity. Dobre, nemáme tu kradnutie, ale máme tu v hojnej miere plytvanie," povedala. Poukázala na situáciu v zdravotníctve. Tá je podľa jej slov horšia než predtým a nijako sa tomu nezabránilo.

Marek Šefčík (OĽANO) podotkol, že SaS nevyčíta vláde "zlodejinu" a korupciu, no ide odvolávať Hegerovu vládu s "klonmi Smeru-SD", ktorí tu vybudovali "korupčný systém našich ľudí". Vyčíta jej, že hovorí o VšZP a zdravotníctve, no neodvoláva ministra financií Matoviča ani ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO).

Do diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde je prihlásených ešte päť rečníkov písomne, po nich sa môžu poslanci hlásiť ústne.