Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vláda poskytne dotácie na obedy pre deti, aj keď sú školy zatvorené

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Počet žiadateľov sa nedá presne určiť, preto ministerstvo v návrhu uviedlo dva príklady, pričom ráta s pomocou za tri mesiace (marec až máj).

Bratislava 28. apríla (TASR) – Dotácie napríklad na zabezpečenie stravovania detí, ktoré sú oprávnené na dotáciu na podporu stravovacích návykov dieťaťa v materskej alebo základnej škole, budú poskytované aj v čase, keď sa nevykonáva výchovno-vzdelávacia činnosť v škôlke alebo vyučovanie v základnej škole. Píše sa to v materiáli z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý v utorok schválila vláda SR s pripomienkou.

Vláda zabezpečí poskytovanie dotácií v čase krízovej situácie aj na zabezpečenie pomoci aspoň na minimálnej úrovni pre skupiny občanov, ktorí prišli o zárobkovú činnosť pre opatrenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu, a nie sú oprávnení na pomoc poskytovanú v rámci projektu na podporu udržania zamestnanosti v súvislosti s krízovou situáciou a nemajú právo ani na žiadnu pomoc zo systémov sociálneho poistenia, štátnej sociálnej podpory či sociálnej pomoci.

„Cieľom návrhu je tiež zabezpečenie pomoci pre ľudí bez domova ohrozených krízovou situáciou prostredníctvom poskytovania dotácií pre právnické osoby zabezpečujúce starostlivosť o túto cieľovú skupinu,“ píše sa v materiáli.

Počet žiadateľov sa nedá presne určiť, preto ministerstvo v návrhu uviedlo dva príklady, pričom ráta s pomocou za tri mesiace (marec až máj). Pri predpokladanom počte 10.000 žiadateľov to bude stáť 5,3 milióna eur a pri počte 50.000 žiadateľov budú výdavky vo výške 26,3 milióna eur. „Vyčíslený dosah si rozpočtová kapitola MPSVR SR nevie zabezpečiť v rámci schváleného rozpočtu kapitoly na rok 2020, preto požaduje tieto výdavky nad rámec svojho rozpočtu,“ uviedlo ministerstvo v materiáli.