Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda postupne navýši finančnú podporu slovenskému zahraničiu

Na snímke rokovacia sála po schválení PVV. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovensko podľa PVV podporí aj možnosť zapájania komunity Slovákov do spolupráce pri presadzovaní cieľov zahraničnej politiky SR.

Bratislava 1. mája (TASR) - Vláda postupne navýši finančnú podporu slovenskému zahraničiu až na úroveň, v akej ročne podporuje národnostné menšiny žijúce na Slovensku. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV).

"V kontexte prípravy Koncepcie krajanskej štátnej politiky na roky 2021 - 2025 vláda SR prehodnotí fungovanie a kompetencie Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ), zmodernizuje koncepciu štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí a prijme nový zákon o Slovákoch žijúcich v zahraničí," uvádza tiež PVV. Kabinet zároveň vyhodnotí a upraví proces doterajšieho udeľovania dotácií, vrátane zjednodušenia udeľovania takzvaných minigrantov.

Slovensko podľa PVV podporí aj možnosť zapájania komunity Slovákov do spolupráce pri presadzovaní cieľov zahraničnej politiky SR. Vo vybranej svetovej metropole má spustiť projekt spolupráce s takzvanou novou diaspórou a komunitou slovenských profesionálov, ktorých potenciál má pomôcť realizovať spoločné ciele v danom teritóriu.