Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér predloží prezidentke návrh na vymenovanie 3 nových generálov

Na archívnej snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) prichádza na 19. rokovanie vlády SR 14. mája 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

V súčasnosti je v rezorte Ministerstva obrany SR a v OS SR plánovaných 20 generálskych funkcií, približuje materiál.

Bratislava 18. mája (TASR) - Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) predloží prezidentke Zuzane Čaputovej návrh na vymenovanie troch profesionálnych vojakov Ozbrojených síl (OS) SR do hodnosti brigádneho generála. Ide o plukovníkov Štefana Kovácsa, Tibora Králika a Ferdinanda Muríňa. Návrh na vymenovanie v pondelok schválila vláda.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) po rokovaní vlády zdôraznil, že všetci traja profesionálni vojaci sú dlhoročnými príslušníkmi ozbrojených síl. "Už dnes sú všetci traja na generálskej pozícii, už dávno mali byť povýšení," podotkol.

V súčasnosti je v rezorte Ministerstva obrany SR a v OS SR plánovaných 20 generálskych funkcií, približuje materiál. V 17 pôsobia generáli a v troch plukovníci. "Celkový počet a zloženie generálskych hodností je porovnateľný s podobnými okolitými štátmi a zodpovedá požiadavke vyváženosti v celkovej štruktúre dôstojníkov," dodáva predkladateľ.