Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda preplatí obciam za testovanie na COVID-19 spolu 1,19 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Samosprávy organizovali testovanie na základe verejnej výzvy predsedu vlády, ktorý verejne deklaroval, že im štát dodá testy a uhradí náklady.

Bratislava 22. júna (TASR) - Štát preplatí obciam v pôsobnosti 21 okresných úradov vyše 1,19 milióna eur za výdavky súvisiace s testovaním obyvateľstva na ochorenie COVID-19 počas vyhlásenej mimoriadnej situácie. Návrh v stredu schválila vláda.

"Po dôslednom spracovaní veľkého množstva dokumentov, potvrdení o splnení úloh, ako aj dokladov o spotrebe materiálu a energií môžeme konečne pristúpiť k refundácii výdavkov za testovanie. Chcem poďakovať samosprávam za obrovské nasadenie a zodpovednosť, ktorými prispeli k záchrane ľudských životov," skonštatoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

O refundáciu nákladov požiadalo 15 miest, 15 mestských častí a 111 obcí v územnej pôsobnosti 21 okresných úradov. Ako pripomenul rezort, vláda už v tomto a minulom roku preplatila samosprávam výdavky za záchranné práce počas pandémie za viac ako desať miliónov eur.

Financie by mali smerovať napríklad do Dolného Kubína, Komjatíc, Liptovského Mikuláša, Veľkého Kýra, ale aj viacerých obcí v okrese Levoča, Púchov, Nitra či Košice-okolie. Výška preplatených výdavkov je rôzna, od 30 eur až po vyše 230.000 eur.

Samosprávy organizovali testovanie na základe verejnej výzvy predsedu vlády, ktorý verejne deklaroval, že im štát dodá testy a uhradí náklady. Nepomer vo výdavkoch vzhľadom na rozdiely v počte testovaných a vynaložených financií spôsobilo podľa predkladateľov nastavenie COVID automatu a zmien farieb okresov, ale aj presuny obyvateľstva.