Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Vláda presunula 70 mil. eur z OP Vzdelávanie na podporu zamestnanosti

Rokovanie 13. schôdze vlády SR 27. júna 2012 v Bratislave. Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) avizoval, že v rámci programu chce podporiť najmä menšie projekty v rámci regionálneho školstva, ako napríklad rekonštrukcie telocviční či laboratórií.

Bratislava 27. júna (TASR) – Prostriedky vo výške 70 miliónov eur z Operačného programu (OP) Vzdelávanie sa presunú do OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia, z ktorých má byť podporených asi 13.000 pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov. Realokáciu finančných zdrojov dnes na svojom rokovaní schválil kabinet.

Rezort školstva odôvodňuje presun prostriedkov tým, že v rámci OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia sú na plánované opatrenia v oblasti podpory zamestnanosti potrebné dodatočné zdroje vo výške minimálne 70 miliónov eur. „Dôvodom je zároveň fakt, že OP Vzdelávanie bol identifikovaný ako jeden z programov, ktoré výraznejšie zaostávajú v implementácii. Čerpanie operačného programu je v súčasnosti na úrovni 15,72 percenta, kontrahovanie na 56,73 percenta,“ píše sa v predkladacej správe k materiálu, ktorý rezort poslal do pripomienkového konania. Podľa ministerstva zostanú po realokácii v OP Vzdelávanie zdroje vo výške asi 175 miliónov eur.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) avizoval, že v rámci programu chce podporiť najmä menšie projekty v rámci regionálneho školstva, ako napríklad rekonštrukcie telocviční či laboratórií. Podľa hovorcu ministerstva Michala Kaliňáka by presun prostriedkov nemal tieto priority ohroziť. „Vzhľadom na nízku úroveň kontrahovania a čerpania v rámci OP Vzdelávanie, zostane aj po revízii dostatočná disponibilná čiastka na podporu školských priorít,“ uviedol Kaliňák.

V rámci dodatočných projektov plánuje rezort práce podporiť asi 13.000 pracovných miest. Jeden projekt je určený pre súkromný a druhý pre verejný sektor. „Pri navrhnutých projektoch pôjde predovšetkým o preplácanie časti ceny práce, a to do výšky minimálnej mzdy, vrátane prislúchajúcich odvodov s tým, že musí zo strany zamestnávateľov existovať záruka udržateľnosti,“ informoval Kaliňák. Dodal, že podmienky poskytnutia pomoci budú zároveň eliminovať riziko účelového prepúšťania v záujme zamestnania podporeného zamestnanca.

Poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), ktorý k návrhu pridal zásadnú pripomienku namieta, že pomoc na zamestnávanie mladých ľudí predstavuje len 24 percent z celkového plánovaného presunu medzi eurofondmi a zvyšných 76 percent z tejto sumy predstavujú dotácie pre podnikateľov na iné účely.

„Na základe odhadov sa takýto druh pomoci dotkne len maximálne desať percent nezamestnaných mladých ľudí,“ uviedol poslanec.