Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda schválila programové vyhlásenie. Pozrite sa, čo obsahuje

Na snímke zľava ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, vicepremiér pre investície SR Peter Pellegrini a premiér SR Robert Fico počas 3. schôdze vlády SR 13. apríla 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Rozdelené je do viacerých oblastí, ktorých cieľom je posilnenie spoločenskej a politickej stability.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Vláda dnes schválila svoje programové vyhlásenie, ktoré vychádzalo z programových priorít kabinetu na roky 2016 až 2020, dohodnuté koaličnými partnermi. Rozdelené je do viacerých oblastí, ktorých cieľom je posilnenie spoločenskej a politickej stability; pružne reagovať na príležitosti a negatíva vonkajšieho prostredia; plynule pokračovať v podpore hospodárskeho, sociálneho a environmentálneho rozvoja krajiny; prehĺbiť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť Slovenska a posilniť úlohu štátu a ochranu verejného záujmu.

Programové vyhlásenie vlády je štruktúrované v oblastiach výkonu exekutívnej činnosti vlády Slovenskej republiky, ktorými sa uchádza o vyslovenie dôvery v Národnej rade Slovenskej republiky:

1. Posilniť spoločenskú a politickú stabilitu.
2. Pružne reagovať na príležitosti a negatíva vonkajšieho prostredia.
3. Plynule pokračovať v podpore hospodárskeho, sociálneho a environmentálneho rozvoja krajiny.
4. Prehĺbiť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť Slovenska.
5. Posilniť úlohu štátu a ochranu verejného záujmu.


Robert Fico: Slovensko je politicky stabilná krajina



Kabinet následne predstaví programové vyhlásenie Národnej rade SR a požiada ju o dôveru. Schôdza by sa mala začať v pondelok 18. apríla. Na základe Ústavy SR je vláda povinná tak urobiť do 30 dní po svojom vymenovaní. Prezident SR Andrej Kiska vymenoval nový kabinet Roberta Fica, ktorý tvoria strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť, v stredu 23. marca.

Východiskom pre spracovanie vyhlásenia sú programové priority vlády na roky 2016 až 2020. Návrhy za svoje rezorty predkladali ministri po rokovaniach so sociálnymi partnermi.

Platy učiteľov by sa mali od septembra zvýšiť v priemere o 6%

Platy učiteľov a odborných zamestnancov v regionálnom školstve a pedagógov vo vysokom školstve by sa mali od 1. septembra tohto roku zvýšiť v priemere o šesť percent. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády, ktorý dnes kabinet odsúhlasil. Dokument ešte musí odobriť parlament.

Vláda pripraví znenie zákona o zákaze privatizácie strategického majetku štátu

Vláda SR v nadväznosti na prijatú stratégiu hospodárskej politiky pripraví nové znenie zákona o strategických podnikoch a zákaze privatizácie strategického majetku štátu. Vyplýva to z Programového vyhlásenia vlády (PVV) SR, ktoré dnes na svojej schôdzi schválil vládny kabinet.

Cieľom vlády bude dôveryhodnejšie, efektívnejšie súdnictvo bez prieťahov

Zvýšenie dôvery verejnosti k súdnej moci, efektívnosti súdnictva, zlepšenie vymáhateľnosti práva a odstránenie prieťahov v konaní. To sú základné ciele, ktoré si pred seba postavila nová vláda v oblasti spravodlivosti a súdnictva.

Najdôležitejšou prioritou vlády vo výstavbe diaľnic je spojnica do Košíc

Nová vláda strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť chce v oblasti dopravy udržať vysoké tempo výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. Zaviazala sa k tomu vo svojom Programovom vyhlásení, ktoré dnes kabinet schválil.

Vláda bude vytvárať podmienky pre dostavbu blokov v Mochovciach

Vláda SR bude vytvárať podmienky pre dostavbu 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO). Zanalyzuje možnosti ďalšieho postupu prípravy nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice. Vyplýva to z Programového vyhlásenia vlády (PVV) SR, ktoré dnes schválil vládny kabinet.

Prioritou vlády zostáva zníženie nezamestnanosti pod hranicu 10 %

Nezamestnanosť na Slovensku má klesnúť pod hranicu 10 % a vzniknúť by malo ďalších 100.000 pracovných miest. Toto je cieľ, ktorý si stanovila vláda Roberta Fica v Programovom vyhlásení, ktoré dnes schválila na rokovaní kabinetu.

Bezpečnostná a obranná stratégia SR prejde aktualizáciou

Bezpečnostná a obranná stratégia SR prejde aktualizáciou. Vyplýva to z Programového vyhlásenia vlády SR, ktoré dnes odobril kabinet. Zmeny by sa mali dotknúť aj ďalších obranných dokumentov s cieľom zefektívniť fungovanie systému obrany štátu.

Minister obrany SR Peter Gajdoš o programovom vyhlásení vlády




Vláda sa zaviazala prijať nový stavebný zákon

Prijatie nového stavebného zákona - to je jedna z priorít novej vlády v oblasti výstavby a bývania. Nový kabinet strán Smer-SD, Most-Híd, SNS a #Sieť sa k takémuto kroku zaviazal vo svojom Programovom vyhlásení, ktoré dnes prijal.

Spôsob výplaty dôchodkov z 2. piliera sa má upraviť

Nová vláda strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť chce adresnejšie sociálne opatrenia, úpravu valorizácie dôchodkov, ale aj zmeny pri výplate dôchodkov z druhého piliera. Zaviazala sa k tomu v programovom vyhlásení, ktoré dnes schválil kabinet.

Vláda posilní starostlivosť o zahraničných Slovákov

Kontinuálna a stabilná zahraničná politika v proeurópskej a proatlantickej orientácii. To je podľa šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka najdôležitejší odkaz programového vyhlásenia vlády v tejto oblasti. Programové vyhlásenie dnes schválil kabinet. Od pondelka 18. apríla sa ním bude zaoberať parlament.

Vláda posilní kompetencie podpredsedu vlády pre investície

Posilnenie kompetencií podpredsedovi vlády pre investície či zapojenie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) do kontroly obstarávania v rámci eurofondov. To sú zámery novej vlády, ku ktorým sa zaviazala v dnes schválenom Programovom vyhlásení.

Vláda posúdi možnosť zavedenia daňových zvýhodnení pre kúpeľníctvo

Posúdenie možnosti zavedenia daňových zvýhodnení a osobitných stimulov pre rozvoj slovenského kúpeľníctva - aj takýto cieľ si stanovila nová vláda vo svojom Programovom vyhlásení, ktoré dnes schválila.

P. KAŽIMÍR: Začíname program revízie výdavkov v celom štáte

Verejné zdroje na Slovensku sa majú využívať efektívnejšie. Do Programového vyhlásenia vlády sa totiž dostala aj iniciatíva, ktorú pripravili ekonómovia Martina Filko, Štefan Kišš a Ľudovít Ódor. Jej cieľom je monitorovať a vyhodnocovať efektívnosť verejných výdavkov, investícií a verejných politík. Taktiež sa majú zásadne posilniť analytické kapacity štátu.

Agrosektor, potravinárstvo a lesníctvo považuje vláda za strategické odvetvia

Vláda považuje pôdohospodárstvo, potravinárstvo a lesníctvo za strategické odvetvia hospodárskej politiky štátu, ktoré majú nezastupiteľné miesto v štruktúre ekonomiky. Vyplýva to z Programového vyhlásenia vlády (PVV) SR, ktoré dnes schválil vládny kabinet.



Vláda pripraví podmienky pre národného leteckého a vodného dopravcu

Príprava podmienok pre národného leteckého či vodného dopravcu, aj k takýmto krokom sa zaviazala vláda strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť v programovom vyhlásení. Kabinet ho na dnešnom zasadnutí schválil.

Premiér Fico predstavil ciele vlády v oblasti športu

Výstavba Národného futbalového štadióna (NFŠ) či podpora organizácie vrcholových podujatí na Slovensku patria medzi hlavné body aktuálneho programového vyhlásenia Vlády SR v oblasti športu. V súvislosti s prijatým Zákonom o športe (ZOŠ) predstavil v stredu premiér Robert Fico zväzovým zástupcom jeho kompletné znenie.

P. ŽIGA: Vláda má ambíciu pripraviť zákon o malých a stredných podnikoch

Vláda má ambíciu pripraviť nový zákon o malých a stredných podnikoch (MSP). Uviedol to šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) po rokovaní vládneho kabinetu, ktorý dnes na svojej schôdzi schválil návrh programového vyhlásenia vlády (PVV). Konkrétnejšie detaily podpory MSP budú podľa jeho slov rozpracované v najbližšom období do tzv. Stratégie hospodárskej politiky.