Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

R. Raši aj E. Tomáš sú spokojní s tým, čo sa dostalo do PVV

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD). Foto: TASR

Za sociálnu oblasť bude v PVV podľa Tomáša úprava životného minima. Zaviesť chcú aj rodičovskú kartu, na ktorej budú zľavy na tovary a služby.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Minister investícií Richard Raši aj šéf rezortu práce Erik Tomáš (obaja Hlas-SD) sú spokojní s tým, čo sa dostalo do programového vyhlásenia vlády (PVV). Žiadne prekvapenia tam podľa podpredsedu vlády pre plán obnovy Petra Kmeca (Hlas-SD) nebudú. Uviedli to pred rokovaním vlády.

Za sociálnu oblasť bude v PVV podľa Tomáša úprava životného minima. Zaviesť chcú aj rodičovskú kartu, na ktorej budú zľavy na tovary a služby. Obsahuje aj prehodnotenie pilierov dôchodkového systému. "V PVV bude aj to, že minimálna mzda bude 60 percent priemernej mzdy, čiže sa vraciame k pôvodnému automatu," povedal Tomáš. Doplnil, že príspevok na bývanie by sa mal vymedziť ako samostatný príspevok, aby slúžil širšiemu okruhu ľudí.

V PVV za životné prostredie bude zákon o envirozáťažiach, vysporiadanie sa so skládkovaním, klimatický zákon, riešenie havarijného stavu Gabčíkova či zákon o znižovaní uhlíkovej stopy, povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Spomenul, že envirorezort nebude tolerovať medvede v intraviláne obcí.

Zároveň potvrdil, že v programovom vyhlásení je rozdelenie RTVS, respektíve analýza situácie, na základe ktorej sa o rozdelení rozhodne. Rezort kultúry chce tiež podľa neho zmeniť štatút fondu na podporu umenia či audiovizuálneho fondu.



Minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) pred rokovaním vlády uviedol, že v PVV sú z pohľadu jeho rezortu zachytené "všetky veci, ktoré Smer komunikoval pred voľbami". V prípade "nápravy porušovania subordinácie prokuratúry" neuviedol, že cieľom bude zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. "Toto je predčasná otázka, bude to predmetom diskusie s odbornou verejnosťou," dodal. Za svoju prioritu označil usporiadanie súdnej mapy a odstránenie problémov, ktoré pri zavádzaní reformy justície vznikli, a takisto napravenie pochybení v trestnej politike, na ktoré poukázal Ústavný súd SR či Európsky súd pre ľudské práva.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Tomáš Drucker (Hlas-SD) po schválení PVV deklaroval, že do programu v rámci jeho rezortu zakomponovali všetky kľúčové témy, o ktorých rokoval aj s aktérmi v školstve. "Chcem, aby sme v nasledujúcom období pripravili čiastkové skupiny projektov, ktoré budú pokrývať jednotlivé oblasti," informoval minister. Zdôraznil, že jednoznačnou ambíciou rezortu pod jeho vedením je každoročná valorizácia platov učiteľov.

Prioritou pre ministerstvo investícii je podľa Rašiho rozvoj regiónov a informatizácia. Na koaličnej rade sa podľa Kmeca dohodli, že PVV zverejnia, až keď ho schvália.