Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda: Rezolúcia 1325 má zabrániť porušovaniu práv žien

Na archívnej snímke vľavo premiér SR Igor Matovič a vpravo minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽaNO) počas rokovania vlády SR. Foto: TASR – Martin Baumann

Agenda ženy, mier a bezpečnosť je založená na štyroch pilieroch.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Zabrániť porušovaniu práv žien s ohľadom na prevenciu sexuálneho násilia v ozbrojených konfliktoch by mal návrh Národného akčného plánu na vykonávanie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o ženách, mieri a bezpečnosti na roky 2021-2025. Inak nazvaná "Rezolúcia 1325" má zvýšiť aj účasť žien na rozhodovacích procesoch týkajúcich sa prevencie a riešenia konfliktov. V stredu ju na svojom rokovaní schválila vláda.

Agenda ženy, mier a bezpečnosť je založená na štyroch pilieroch. Predpokladá sa, že prevencia konfliktov hrá zásadnú úlohu pri aktívnom zapojení žien v spoločnosti. Druhým pilierom je participácia. Ženy by podľa rezolúcie mali byť aktívnejšie začleňované do riadenia a riešenia konfliktov. Kladie dôraz aj na ochranu žien a dievčat pred násilím, predovšetkým pred sexuálnym. Štvrtým pilierom je postkonfliktná obnova. Je potrebné pracovať s obeťami a ponúkať im lekársku a psychologickú pomoc, vyplýva z materiálu.

Národný akčný plán je výsledkom spolupráce ministerstiev zahraničných vecí, práce, obrany a vnútra.