Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Vláda: Rok 2022 bol pre SAV rokom hodnotenia výkonov ústavov

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Rozhodujúcim nástrojom projektového financovania výskumu na Slovensku aj v SAV zostáva Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV).

Bratislava 7. júna (TASR) - Rok 2022 bol pre Slovenskú akadémiu vied (SAV) predovšetkým rokom hodnotenia výkonov ústavov a centier. Okrem toho bol tiež prvým rokom, keď centrá a ústavy SAV začali pôsobiť v novom legislatívnom prostredí verejných výskumných inštitúcií (VVI). Vyplýva to z Výročnej správy o činnosti SAV za rok 2022, ktorú v stredu vzala vláda na vedomie.

Bezproblémový prechod na VVI je priamym dôkazom, že táto forma hospodárenia, zaužívaná v európskych krajinách pre vedecké inštitúcie, nebola podľa SAV zvolená nesprávne. "Ale naopak, rok 2022 ukázal životaschopnosť tejto formy hospodárenia, keďže ústavy a centrá SAV už zaznamenali vyšší záujem súkromného i verejného sektora o výsledky ich práce," uvádza sa v predloženom materiáli.

Medzinárodný panel expertov vlani hodnotil vo všetkých 45 vedeckých inštitúciách úroveň výskumu, stratégiu, ako aj víziu do budúcnosti. "V SAV je jedna inštitúcia (Ústav polymérov SAV), ktorá v svojej celistvosti, a šesť inštitúcií, ktoré z väčšej časti patria k lídrom v danej oblasti v Európe," píše sa v materiáli. SAV zachytila svetový trend zvyšujúcej sa kvality vedeckých výstupov a bola schopná sa v niektorých vybraných oblastiach zlepšiť oproti predošlému hodnoteniu.

Rozhodujúcim nástrojom projektového financovania výskumu na Slovensku aj v SAV zostáva Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV). Akadémia zostala najúspešnejšou organizáciou v získavaní grantov APVV. V roku 2022 sa jej organizácie podieľali na riešení 428 projektov financovaných grantovou agentúrou, pričom v 236 projektoch boli organizácie SAV hlavným príjemcom podpory APVV. SAV sa etablovala aj v európskom výskumnom priestore. Od apríla 2022 začala na SAV fungovať Kancelária na podporu európskych projektov, ktorú zriadili s cieľom zvýšenia úspešnosti ústavov SAV v získavaní projektov programu Horizont Európa a zníženia administratívnej záťaže vedeckých pracovníkov.

Súčasťou vednej politiky SAV je získavanie talentovaných výskumníkov zo zahraničia. SAV sa prostredníctvom rôznych mobilitných schém snaží prilákať na ústavy SAV skúsených výskumníkov zo zahraničia. Mobilitné a reintegračné programy umožňujú čiastočne zvrátiť fenomén "odlevu mozgov" zo Slovenska tým, že ich motivujú k návratu na Slovensko a ponúknu slovenským vedcom pôsobiacim v zahraničí adekvátne podmienky na ich prácu v domácej krajine.

SAV sa aj vlani sústredila na výchovu doktorandov. Jej pracoviská školili spolu 505 doktorandov.