Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda sa dnes zíde na svojom poslednom riadnom rokovaní v tomto roku

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kabinet posúdi rekodifikáciu civilného procesu aj reformu nakladania s odpadmi

Bratislava 17. decembra (TASR) – Vláda sa dnes zíde na svojom poslednom riadnom rokovaní v tomto roku. Ďalšia schôdza je naplánovaná po vianočných a novoročných sviatkoch 7. januára 2015.

Ministri spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) a životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) predložili na dnešné zasadnutie najdôležitejšie zákony svojho funkčného obdobia. Borec prichádza s rekodifikáciou civilného procesného práva a Žiga s novým zákonom o odpadoch.

Oba materiály sa pripravovali dlhodobo. Trojica civilnoprávnych kódexov zahŕňajúcich dokopy 1500 paragrafov vznikala dva a pol roka. Má nahradiť viac ako 80-krát novelizovaný Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Nový zákon o odpadoch, prijatie ktorého sľubovali už predchodcovia Žigu, kompletne nahradí 13-ročný právny predpis.

Borecov rezort rekodifikáciu civilného procesu označil za jednu z najzásadnejších právnych reforiem od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Komplexne mení pravidlá, na základe ktorých si občania a podnikatelia uplatňujú na súdoch ochranu práv. Šéf rezortu sľubuje zrýchlenie, zjednodušenie a skvalitnenie civilného konania.

Nový zákon o odpadoch má priniesť revolúciu v oblasti odpadov, ktorá Slovensko posunie k modernej a čistejšej Európe. Cieľom reformy je najmä to, aby sa viac odpadu separovalo a recyklovalo a menej ho končilo na skládkach. Slovensko v tomto smere tlačia záväzky voči Európskej únii.

Žiga prerušil legislatívny proces a svoj návrh v auguste poslal na vnútrokomunitárne konanie Európskej komisii. V pondelok (15.12.) oznámil, že Brusel návrh zákona odobril.

Legislatívna norma vzbudila širokú diskusiu. Na vládu ide s rozporom. So znením nesúhlasí Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré má výhrady najmä k tomu, aby mestá a obce boli naďalej zodpovedné za čierne skládky na svojom území. ZMOS to neúspešne žiadal preniesť na majiteľov pozemkov.

Minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) predložil návrh zmluvy o členstve Slovenska v Európskej vesmírnej agentúre. SR tak získa prístup k strategickým informáciám a know-how v oblasti kozmických aktivít a vývoja satelitných služieb, čo môže využiť na rozvoj svojich nových alebo inovovaných tovarov, výroby či služieb.

Rezort diplomacie vypracoval materiál týkajúci sa zamerania zahraničnej a európskej politiky na budúci rok. V ňom reaguje na zmenené bezpečnostné prostredie vyvolané krízovými udalosťami na Kryme, juhovýchodnej Ukrajine, ale aj situáciou na Blízkom a Strednom východe. "SR musí byť v nadchádzajúcom období pripravená reagovať na vývoj, v ktorom sme prešli zo stabilných podmienok k obdobiu nízkej predvídateľnosti. Nemožno vylúčiť, že tieto dramatické zmeny vyústia do obdobia dlhšej nestability," upozorňuje ministerstvo zahraničných vecí.