Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vláda dnes prerokuje prípravu predsedníctva aj investičné stimuly

Na snímke zľava minister financií SR Peter Kažimír, premiér SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas rokovania schôdze vlády v Bratislave, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Predsedníctvo vykonávajú v polročných cykloch vopred určené skupiny troch členských štátov, tzv. Trio, počas 18 mesiacov.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Vláda sa dnes bude zaoberať materiálmi týkajúcimi sa prípravy slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Predsedníctvo vykonávajú v polročných cykloch vopred určené skupiny troch členských štátov, tzv. Trio, počas 18 mesiacov. Spolu so Slovenskom ho tvorí Holandsko a Malta.

Program Tria je už v podstate hotový. Všetky členské štáty EÚ ho majú schváliť na poslednej tohtoročnej Rade pre všeobecné záležitosti v Bruseli 15. decembra. Následne ho 16. decembra predstavia premiéri Tria v Haagu.

Na rozdiel od predchádzajúcej predsedníckej praxe bolo podľa ministerstva zahraničných vecí spoločnou ambíciou vytvoriť strategický, úderný a zrozumiteľný program.

Národné priority a konkrétny slovenský program sa na rokovanie vlády dostane v prvej polovici budúceho roka.

Obvinení a odsúdení v slovenských väzniciach sa ani v budúcom roku nedočkajú vyšších odmien za svoju prácu, a to v prípade, ak exekutíva dnes schváli návrh ministra spravodlivosti Tomáša Boreca na opätovné zmrazenie ich platových taríf. Dôvodom je šetrenie.

Riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Andrej Baláž vysvetlil, že v opačnom prípade by hrozil pokles zamestnanosti v ústavoch na výkon väzby a odňatia slobody. V súčasnosti v nich pracuje 4484 obvinených a odsúdených, ich priemerná odmena je 102,75 eura.

Na program sa dostal aj návrh ministerstva životného prostredia na vyhlásenie lokality Borsukov vrch za prírodnú rezerváciu. Od budúceho roka tam bude platiť najvyšší stupeň ochrany prírody, čím sa má zabezpečiť ochrana pralesov. Borsukov vrch je súčasťou bukových pralesov, ktoré sú zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

V lokalite platí v súčasnosti tretí stupeň ochrany, keďže patrí do Národného parku Poloniny. Envirorezort však poukazoval na to, že na zachovanie pralesov treba vylúčiť všetky ľudské zásahy, ktoré by mohli ovplyvniť ich prirodzený vývoj.

Kabinet sa rovnako vyjadrí k opozičnému návrhu na odvolanie šéfa envirorezortu Petra Žigu z funkcie. Dôvodom je kauza kompy na Dunaji, pričom opozícia chce, aby minister na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR vysvetlil poslancom všetky pochybnosti v súvislosti s týmto prípadom. Vláda považuje tento pokus za neodôvodnený, ktorý sa opiera o nepravdivé a nepodložené tvrdenia. Zároveň ho označila za súčasť predvolebnej kampane.

Ministri dnes opäť prerokujú aj viacero návrhov na štátne investičné stimuly z dielne ministerstva hospodárstva. Spoločnosť Matador Automotive Vráble žiada investičnú pomoc 5,59 milióna eur na rozšírenie výroby so zameraním na lisovanie materiálov hliníkových zliatin v lokalite Dolné Krškany v okrese Nitra.

Košická firma Getrag Ford Transmissions Slovakia zase od štátu pýta stimuly vo výške tri milióny eur na rozšírenie výroby prevodových systémov v lokalite Kechnec, okres Košice - okolie. Tretím návrhom je poskytnutie pomoci pre novozámockú spoločnosť Osram, a to vo výške 1,23 milióna eur na realizáciu centra zdieľaných služieb v Nitre.