Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda sa má zaoberať prioritami zahraničnej politiky aj dohodou s ESA

Na archívnej snímke zľava štátny tajomník ministerstva fianancií SR Marcel Klimek, dočasne poverený premiér SR Eduard Heger a dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec (obaja OĽANO). Foto: TASR - Martin Baumann

Kabinet Eduard Hegera (OĽANO) má riešiť návrh, aby sa balík financií v Pláne obnovy a odolnosti SR mohol zvýšiť o viac ako 36 miliónov eur.

Bratislava 1. marca (TASR) - Vládny kabinet má uzavrieť s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) dohodu o výmene a vzájomnej ochrane utajovaných skutočností. O návrhu Národného bezpečnostného úradu bude v stredu rokovať vláda.

Ministri sa majú zaoberať zahraničnou a európskou politikou Slovenska v tomto roku, prioritou má byť pomoc Ukrajine. Chcú tiež udržať a posilniť európsku a transatlantickú jednotu.

Kabinet Eduard Hegera (OĽANO) má riešiť návrh, aby sa balík financií v Pláne obnovy a odolnosti SR mohol zvýšiť o viac ako 36 miliónov eur. Prostriedky sa presunú z pobrexitovej adaptačnej rezervy, z ktorej Ministerstvo hospodárstva SR už dostalo uhradených 19,89 milióna eur. Žiadosť o presun finančného príspevku z pobrexitovej adaptačnej rezervy musí Slovensko poslať Európskej komisii najneskôr v stredu.

Ministerstvo obrany tiež predložilo informáciu o Národnom pláne vykonávania účasti SR v Stálej štruktúrovanej spolupráci Európskej únie 2023. Vyplýva z nej, že Slovensko darovalo v minulom roku vojenskú techniku a muníciu za 168 miliónov eur, čím si vytvorila nedostatky v spôsobilostiach. Tie boli čiastočne kompenzované v spolupráci s členskými štátmi Európskej únie a odstránia sa modernizačnými projektami financovanými z investičných výdavkov v oblasti obrany.