Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vláda schválila cestovnú mapu výskumných infraštruktúr

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Račko

Cieľom je poukázať na význam a potenciál existujúcej výskumnej infraštruktúry a jej úlohy ako motora rozvojových a inovačných tendencií Slovenskej republiky smerom k vedomostnej spoločnosti.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Cestovnú mapu výskumných infraštruktúr (SK VI Roadmap 2020 - 2030) v stredu schválil nový vládny kabinet pod vedením Eduarda Hegera (OĽANO). Vychádza z doterajších trendov a praxe "národného roadmappingu" výskumných infraštruktúr krajín v rámci Európskeho výskumného priestoru.

Vláda zároveň uložila ministrovi školstva, aby v spolupráci s viacerými šéfmi rezortov vypracoval I. akčný plán implementácie cestovnej mapy výskumných infraštruktúr na obdobie rokov 2021 - 2025, vrátane finančného zabezpečenia rozvoja výskumných infraštruktúr. Na rokovanie vlády má byť predložený do 31. októbra. Následne má byť pripravený aj II. akčný plán na odbobie rokov 2026 až 2030.

Ide o kľúčový dokument pre oblasť výskumných infraštruktúr, ktorý nielen monitoruje doterajší vývoj a aktuálny stav výskumnej infraštruktúry na území Slovenskej republiky, ale aj jej previazanosť na hospodárstvo, domény inteligentnej špecializácie, medzinárodnú spoluprácu v kontexte Európskeho strategického fóra pre výskumné infraštruktúry (ESFRI) a pripravovaný rámcový program Európskej únie v oblasti výskumu a inovácie na roky 2021 – 2027 Horizont Európa. "Význam materiálu pre rozvoj výskumných infraštruktúr a rozsah následných súvisiacich aktivít boli dôvodom pre rozšírenie pôvodne avizovaného obdobia, pre ktoré je predkladaný materiál určený na roky 2020-2030," uvádza sa v predloženom materiáli z dielne rezortu školstva.

Cieľom je poukázať na význam a potenciál existujúcej výskumnej infraštruktúry a jej úlohy ako motora rozvojových a inovačných tendencií Slovenskej republiky smerom k vedomostnej spoločnosti. Materiál informuje o prostredí výskumných infraštruktúr na národnej a medzinárodnej úrovni, identifikuje etablované medzinárodné výskumné infraštruktúry, v ktorých je Slovensko pozorovateľom alebo členom, indikuje aj pripravované ESFRI projekty, do ktorých je krajina zapojená.

Ide o národný dokument vo vzťahu k aktualizácii ESFRI Roadmap 2021 v rámci EÚ. "Schválením materiálu Slovenská republika nanovo zadefinuje systémový rámec politík a aktivít v oblasti výskumných infraštruktúr na národnej a medzinárodnej úrovni," uvádza sa v predloženom materiáli.