Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SR poskytne dočasné útočisko aj ľuďom s oprávneným pobytom na Ukrajine

Na archívnej snímke z 15. marca 2022 hasiči a horskí záchranári z Polonín pomáhajú vojnovým utečencom z Ukrajiny s prepravou z hraničného priechodu v Ubli do hotspotu v obci Ubľa. Foto: TASR – Jana Ďurašková

Vyhlásenie poskytovania dočasného útočiska je podľa vládneho kabinetu najjednoduchším a zároveň najefektívnejším spôsobom ochrany ľudí utekajúcich pred vojnou.

Bratislava 16. marca (TASR) - Slovensko bude od štvrtka (17. 3.) poskytovať dočasné útočisko okrem štátnych občanov Ukrajiny a ich rodinných príslušníkov aj cudzincom s oprávneným pobytom na Ukrajine. V stredu to schválila vláda SR.

V prípade cudzincov s oprávneným pobytom na Ukrajine má ísť o osoby a ich rodinných príslušníkov, ktoré mali pred 24. februárom na Ukrajine udelenú medzinárodnú ochranu či rovnocennú vnútroštátnu ochranu.

"Taktiež ide o cudzincov, ktorí nie sú štátnymi občanmi Ukrajiny a mali pred 24. februárom na území Ukrajiny udelený trvalý pobyt, pričom sa nemôžu vrátiť za bezpečných a stabilných podmienok do svojej krajiny alebo regiónu pôvodu," píše sa v schválenom materiáli.

Vyhlásenie poskytovania dočasného útočiska je podľa vládneho kabinetu najjednoduchším a zároveň najefektívnejším spôsobom ochrany ľudí utekajúcich pred vojnou. Dočasným útočiskom získavajú bezplatné ubytovanie, stravu, zdravotnú starostlivosť, hygienické potreby. S udeleným dočasným útočiskom je možné pracovať na území Slovenskej republiky.

Poskytovanie dočasného útočiska má platiť do 4. marca 2023. Automaticky sa môže predĺžiť o pol roka, najdlhšie však o jeden rok, pokiaľ Rada Európskej únie nerozhodne inak.