Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda schválila dodatok Karpatského dohovoru s článkom o zmene klímy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prijímať majú aj komplexné opatrenia na zníženie rizík a minimalizáciu nepriaznivých dôsledkov zmeny klímy. Predovšetkým má ísť o tie, ktoré súvisia s extrémnymi prejavmi počasia.

Bratislava 8. februára (TASR) – Slovensko sa pripojí k dohode o koordinovanej implementácii článku o zmene klímy, ktorým sa dopĺňa Karpatský dohovor. Návrh príslušného dodatku k rámcovému dohovoru o ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji Karpát schválila vláda na stredajšom rokovaní.

Ministerstvo životného prostredia ako predkladateľ materiálu upozornilo, že článok o zmene klímy poukazuje na zraniteľnosť nestabilných horských systémov a zmenu klímy, ktorým sú hospodárske odvetvia a horské komunity vystavené. Krajiny majú preto presadzovať postupy zamerané na zmiernenie zmeny klímy.

Ďalej sa podľa materiálu majú zasadzovať za prispôsobenie sa dôsledkom zmeny klímy, a to prostredníctvom vedy a výskumu, medzinárodnej spolupráce, zvyšovania informovanosti či zapájania verejnosti. Majú podporovať miestne procesy plánovania adaptácie a realizáciu krokov.

Prijímať majú aj komplexné opatrenia na zníženie rizík a minimalizáciu nepriaznivých dôsledkov zmeny klímy. Predovšetkým má ísť o tie, ktoré súvisia s extrémnymi prejavmi počasia. "Problematika zmeny klímy za posledné roky nadobúda na význame. Z uvedeného dôvodu je potrebné k nej pristupovať zodpovedne a snažiť sa hľadať spôsoby zmiernenia dosahov zmeny klímy," skonštatoval envirorezort.

Spolu s ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí má MŽP zabezpečiť do 15. marca vyhlásenie dodatku v zbierke zákonov a vykonať príslušné opatrenia súvisiace s platnosťou dodatku.

Rámcový dohovor o ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji Karpát bol prijatý na piatej ministerskej konferencii Hospodárskej komisie OSN pre Európu v Kyjeve v máji 2003. Karpatský dohovor podpísalo všetkých sedem štátov karpatského regiónu, ktoré sú jeho zmluvnými stranami - SR, Česko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Srbsko a Čierna Hora a Ukrajina. V roku 2017 došlo k prijatiu článku o zmene klímy.