Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Vláda schválila koncepciu a akčný plán rozvoja občianskej spoločnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Halász

V štyroch tematických oblastiach definuje koncepcia strategické ciele s konkrétnymi opatreniami. Napĺňať sa budú prostredníctvom dvoch akčných plánov.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Posilnenie účasti zástupcov občianskej spoločnosti a mimovládnych neziskových organizácií v participatívnych procesoch na celoštátnej i regionálnej úrovni, príprava úpravy systému krízového riadenia tak, aby pri pandémii či inej mimoriadnej situácii prizývali do poradných orgánov zástupcov relevantných neziskoviek, ale aj návrh nových mechanizmov podpory pre mimovládky sú niektoré z úloh Akčného plánu Koncepcie rozvoja občianskej spoločnosti na Slovensku na roky 2022 až 2026. Dokument v stredu schválila vláda spolu s koncepciou na roky 2022 až 2026.

"Prioritou koncepcie je zvyšovať mieru participácie občanov, posilňovať princípy aktívneho občianstva, budovať a prehlbovať spoluprácu občianskej spoločnosti a verejného sektora, vytvárať priaznivé prostredie pre rozvoj občianskej spoločnosti a jej vyššiu systémovú odolnosť a zabezpečovať systematický zber údajov o občianskej spoločnosti," vysvetlil predkladateľ. V štyroch tematických oblastiach definuje koncepcia strategické ciele s konkrétnymi opatreniami. Napĺňať sa budú prostredníctvom dvoch akčných plánov.

Medzi ďalšími úlohami, ktoré obsahuje akčný plán, je napríklad príprava návrhu legislatívnych zmien týkajúcich sa verejných zbierok, ktorý má reflektovať súčasný stav technológií v online prostredí, ako aj podpora vzdelávania v oblasti manažmentu dobrovoľníctva. Zvýšiť sa má aj informovanosť zamestnancov verejnej správy o prínosoch spolupráce verejného sektora s občianskou spoločnosťou a posilniť by sa mali participatívne kapacity verejnej správy, napríklad formou školení, metodických príručiek a priamej účasti na aktivitách mimovládnych neziskových organizácií.