Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda schválila koncepciu prípravy obyvateľstva na obranu štátu

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo obrany SR na Kutuzovovej ulici v Bratislave. Foto: TASR – Jaroslav Novák

V dokumente ministerstvo obrany definovalo aj ciele a plán realizácie. Spomína spoluprácu s ministerstvom školstva, ministerstvom vnútra či akadémiou ozbrojených síl.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Vláda na svojom utorkovom zasadnutí schválila koncepciu prípravy obyvateľstva na obranu štátu. Jej realizáciu zdôvodňuje ministerstvo obrany naliehavosťou systémového riešenia a aj aktuálnym vývojom bezpečnostného prostredia. Spolupráca štátu s obyvateľmi v oblasti obrany môže byť podľa rezortu potenciálom pre zvyšovanie účinnosti a efektívnosti ochrany záujmov a obyvateľov SR pred súčasnými bezpečnostnými hrozbami.

Pandémia COVID-19 podľa ministerstva odhalila mnohé nedostatky vytvoreného bezpečnostného systému na úrovni jednotlivých štátov i medzinárodných zoskupení a zdôraznila potrebu pripravenosti obyvateľstva na súčasné bezpečnostné hrozby.

"Zdôrazniť účasť obyvateľstva na obrane štátu a zlepšiť aktuálny stav jeho pripravenosti je preto v súčasnej dobe nevyhnutnosť, na ktorú reagovali aj nové strategické dokumenty zaoberajúce sa bezpečnosťou a obranou SR," spresňuje rezort v úvode koncepcie. Obyvateľstvo predstavuje podľa dokumentu dôležitý zdroj, o ktorý sa Slovensko ako demokratický štát s vysokou mierou ochrany práv jednotlivca s menej početnými ozbrojenými silami v časoch "dynamických a nepredvídateľných zmien v bezpečnostnom prostredí" musí v oblasti obrany významnou mierou opierať.

"Koncepcia predstavuje prvý základný koncepčný dokument pre vznik a rozvoj systémového riešenia prípravy obyvateľstva na obranu štátu, čím prispieva ku komplexnému zabezpečovaniu obrany SR a zvyšovaniu jej kvality," uviedlo ministerstvo. Profesionalizácia Ozbrojených síl SR, nízky záujem o projekty zamerané na dobrovoľnú prípravu vojenských spôsobilostí a odborností, nízka informovanosť obyvateľstva, dezinformácie o problematike obrany štátu či extrémizmus a nesystémový prístup k riešeniu vzdelávania v tejto oblasti. Taktiež kríza dôvery v štát, demokraciu či vlastenectvo sú podľa ministerstva vážnymi faktormi nedostatočnej pripravenosti obyvateľstva na obranu štátu a vyžadujú si komplexné riešenia.

"Odolnosť celej spoločnosti voči bezpečnostným hrozbám dnešného sveta sa stáva jedným z elementárnych faktorov obrany štátu, a preto je dôležitou úlohou zabezpečiť čo najefektívnejší komplexný systém prípravy obyvateľstva na obranu štátu," píše sa v koncepcii vypracovanej na obdobie do roku 2030. Jej implementácia a plnenie plánu realizácie sa bude vyhodnocovať.

V dokumente ministerstvo obrany definovalo aj ciele a plán realizácie. Spomína spoluprácu s ministerstvom školstva, ministerstvom vnútra či akadémiou ozbrojených síl. "Cieľom v oblasti zlepšovania vzťahu obyvateľstva k obrane štátu a podpory zvyšovania odolnosti spoločnosti je najmä zvýšiť záujem a zapájať aktérov (verejnosť, médiá, neštátny sektor, akademický sektor). Taktiež organizovať podujatia a konferencie, vytvárať propagačné materiály a komunikovať ich obsah odbornej i laickej verejnosti," definuje koncepcia.