Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Vláda schválila materiál na rokovanie o vzťahoch s Veľkou Britániou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Presný rozsah vzájomných vzťahov bude podľa rezortu diplomacie možné určiť až v priebehu rokovaní a bude do veľkej miery závisieť od priebehu samotných negociácií.

Bratislava 12. februára (TASR) – Ekonomické partnerstvo založené na dohode o voľnom obchode je jednou z priorít, podľa ktorej by z pohľadu SR mali byť nastavené budúce vzťahy medzi Európskou úniou (EÚ) a Spojeným kráľovstvom. Vyplýva to z materiálu Príprava SR na rokovania o budúcich vzťahoch EÚ so Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska, zriadenie Medzirezortnej koordinačnej skupiny pre budúce vzťahy Európskej únie so Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska a schválenie jej štatútu, ktorý v stredu schválila vláda.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ktoré je autorom dokumentu, definuje obsahové priority SR v rámci jednotlivých oblastí, ktoré budú predmetom rokovaní o spolupráci medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Týkajú sa napríklad oblasti služieb a investícií, dopravy, spolupráce v zahraničnopolitickej oblasti a konzulárnej ochrany občanov SR v Spojenom kráľovstve, spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany, justičnej i policajnej spolupráce, oblasti energetiky, kultúry ale aj ochrany osobných údajov či verejného obstarávania.

Presný rozsah vzájomných vzťahov bude podľa MZVaEZ SR možné určiť až v priebehu rokovaní a bude do veľkej miery závisieť od priebehu samotných negociácií. "Rokovania sa budú po obsahovej a formálnej stránke držať v intenciách usmernení Európskej rady z marca 2018 a negociačných smerníc Rady pre všeobecné záležitosti, ktorých schválenie sa predpokladá 25. februára tohto roka. Cieľom je zabezpečiť, aby sa budúce vzťahy podarilo dojednať ku koncu prechodného obdobia, t. j. do konca roka 2020," uviedol rezort diplomacie.

Vo vzťahu k rokovaniam o budúcej spolupráci so Spojeným kráľovstvom podľa MZVaEZ SR možno očakávať, že budú ešte náročnejšie ako rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. "Politické vízie a ciele zadefinované v predkladanom materiáli predstavujú základ, z ktorého bude vláda SR vychádzať pri rokovaniach v rámci EÚ27. Dosiahnutie vytýčených cieľov bude závisieť v prvom rade od koordinácie a zladenia sa s ostatnými členskými štátmi EÚ a následne od interakcie s pozíciami britskej strany, ktoré v tejto chvíli nie sú známe," dodalo ministerstvo.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) po rokovaní vlády ozrejmil, že končí medzirezortná pracovná skupina pre brexit a nahradí ju medzirezortná pracovná skupina pre budúce vzťahy. "V prvom rade nám záleží na postavení našich občanov a na ich právach, záleží nám na voľnosti pohybu, záleží nám na voľnom obchode a na tom, aby tam neboli žiadne bariéry alebo znevýhodnenia, samozrejme, záleží nám na blízkych vzťahoch s Veľkou Britániou, ale musia zohľadňovať to, že Veľká Británia sa stala treťou krajinou," reagoval Lajčák na to, čo by chcela SR presadiť. Dodal, že v otázke obrany a bezpečnosti Veľká Británia je a zostane silným partnerom.