Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vláda schválila nákup lieku Paxlovid, Lagevrio sa nakupovať nebude

Na snímke zľava minister financií SR Igor Matovič, predseda vlády SR Eduard Heger, minister vnútra SR Roman Mikulec (všetci OĽaNO) počas 48. rokovania vlády SR 22. decembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vzhľadom na aktuálny vývoj pandémie ochorenia COVID-19 je nevyhnutné zabezpečiť pre potreby občanov Slovenskej republiky dostupnosť všetkých liekov.

Bratislava 22. decembra (TASR) – Slovensko nakúpi 32.100 balení lieku Paxlovid na liečbu ochorenia COVID-19. Na stredajšom rokovaní o tom rozhodla vláda s tým, že zároveň sa ruší nákup 35.000 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravír.

"Vzhľadom na aktuálny vývoj pandémie ochorenia COVID-19 je nevyhnutné zabezpečiť pre potreby občanov Slovenskej republiky dostupnosť všetkých najnovších možností liečby ochorenia COVID-19 v adekvátnych množstvách na základe dátových analýz v čo najkratšom čase," uviedol rezort zdravotníctva v predloženom materiáli. So zreteľom na uvedené je podľa ministerstva zdravotníctva nutné z hľadiska ochrany verejného zdravia občanov SR zaistiť akceleráciu dodávok liekov s obsahom liečiv zaradených do skupiny priamo pôsobiacich antivirotík pre perorálne podanie na liečbu ochorenia COVID-19.

Z tohto dôvodu navrhuje Ministerstvo zdravotníctva SR zrušiť nákup 35.000 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravír na liečbu ochorenia COVID-19 na základe výsledkov spoločného obstarávania Európskej komisie. Ten bol schválený uznesením vlády SR 24. novembra. Súčasne rezort zdravotníctva navrhuje nakúpiť 32.100 balení lieku Paxlovid s účinnými látkami PF-07321332 a ritonavír prostredníctvom otvoreného verejného obstarávania priamym rokovacím konaním.

Lieky by mali byť na Slovensku dostupné v priebehu prvých troch mesiacov budúceho roka. "Stále však platí, že najúčinnejšou ochranou a zároveň finančne najefektívnejšou je očkovanie," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).