Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Vláda schválila národnú stratégiu riadenia rizík bezpečnostných rizík

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič, predseda vlády SR Eduard Heger a minister vnútra SR Roman Mikulec (všetci OĽaNO) počas 54. rokovania vlády SR v Bratislave v stredu 26. januára 2022. Foto: TASR - Pavol Zachar

Strategickým cieľom je predchádzať stratám a škodovosti v súvislosti s mimoriadnymi udalosťami, zvýšenie odolnosti krajiny voči rizikám a integrácia opatrení pri rozvojových aktivitách SR.

Bratislava 26. januára (TASR) - Štát sa chce zamerať na posilnenie efektívneho riadenia bezpečnostných rizík. Systémové opatrenia týkajúce sa prevencie, pripravenosti a reakcie na bezpečnostné hrozby navrhuje v Národnej stratégii riadenia rizík bezpečnostných hrozieb SR. Dokument v stredu schválila vláda. Akčný plán plnenia stratégia na roky 2022 až 2024 má predložiť minister vnútra do konca júna.

"Implementácia stratégie je jedným z krokov na zníženie frekvencie a negatívnych dosahov krízových situácií a s nimi spojených možných škôd, pričom medzi jej hlavné ciele patrí definovanie opatrení, ktoré majú obmedziť vplyv hrozieb na funkčnosť spoločnosti," uvádza Ministerstvo vnútra SR v materiáli.

Opatrenia sa majú zamerať najmä na posilnenie procesného a metodického riadenia rizík bezpečnostných hrozieb, a to aj prostredníctvom úpravy právnych či interných predpisov gestorov hrozieb, vytvorenie funkčného systému prepojenia poznatkov o zmene klímy, scenárov ďalšieho vývoja hrozieb a krízových situácií a ich premietnutie do prípravy na reakciu na bezpečnostné riziká, ale aj akcentovanie potreby zlepšenia krízovej komunikácie s obyvateľmi, médiami a dobrovoľníkmi a ďalšie oblasti.

Strategickým cieľom je predchádzať stratám a škodovosti v súvislosti s mimoriadnymi udalosťami, zvýšenie odolnosti krajiny voči rizikám a integrácia opatrení pri rozvojových aktivitách SR. Víziou je tiež modernizovať krízovú komunikácie a situačné povedomie zabezpečením participácie aktérov a skvalitnením inštitucionálnej a technologickej základne riadenia rizík.