Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda schválila nové opatrenia, zavedie sa režim OP plus

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nový režim sa bude týkať vysokorizikových hromadných podujatí ako svadby, kary, oslavy, večierky, plesy, diskotéky či hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania.

Bratislava 12. januára (TASR) - Vláda schválila návrh opatrení v súvislosti s koronavírusovým variantom omikron. Zavedie sa tak nový režim OP plus. Spĺňať ho bude len osoba s tromi dávkami očkovania proti ochoreniu COVID-19, osoba, ktorá ochorenie prekonala a má dve dávky očkovania alebo s dvoma dávkami vakcíny a s testom.

Pod OP plus sa podľa schváleného materiálu myslia osoby, ktoré absolvovali tri dávky očkovania proti ochoreniu COVID-19, alebo majú dve dávky vakcíny a podstúpili test. V prípade PCR test nesmie byť starší ako 72 hodín, v prípade antigénového testu nesmie byť starší ako 48 hodín. Do režimu spadajú aj osoby, ktoré majú dve dávky vakcíny a prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami.

Nový režim sa týka aj detí od dvoch do 12 rokov a dvoch mesiacov s testom. Dĺžka platnosti testu bude rovnaká ako u dospelých. Aby do režimu patrili aj staršie deti až do 18 rokov, budú potrebovať byť kompletne zaočkované a absolvovať test.

Nový režim sa bude týkať vysokorizikových hromadných podujatí ako svadby, kary, oslavy, večierky, plesy, diskotéky či hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania. Podujatia sa zároveň môže zúčastniť maximálne 20 ľudí a povinný bude aj zoznam účastníkov. Režim OP plus sa bude vzťahovať aj na fitness. V priestore prevádzky bude môcť byť zároveň maximálne 50 osôb, alebo musí byť určených aspoň 15 metrov štvorcových na osobu.



OP plus sa týka aj oblasti wellness, akvaparkov a kúpeľov, pokiaľ nejde o zdravotnú indikáciu. V týchto prevádzkach bude môcť byť maximálne 50 osôb alebo vyčlenených 15 metrov štvorcových na osobu.

Nový režim sa po novom bude vzťahovať aj na ubytovacie zariadenia. V takom prípade počet hostí bude neobmedzený. Využívanie režimu základ v ubytovacích zariadeniach bude zakázaný.

Pod režimom OP sa myslia osoby, ktoré sú kompletne zaočkované, pričom od poslednej dávky nesmie uplynúť viac ako deväť mesiacov. Takisto tam patria aj osoby s tromi dávkami vakcíny, ktorí tretiu dávku absolvovali rovnako pred menej ako deviatimi mesiacmi. Pod režim spadajú osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred viac ako 180 dňami a majú jednu dávku vakcíny. Ide o prípad, ak vakcínu podali do 180 dní od prekonania ochorenia potvrdeného PCR testom po dobu deviatich mesiacov od prekonania COVID-19.



Do režimu patria aj osoby po prekonaní COVID-19 potvrdeného PCR testom nie starším ako 90 dní, tiež deti mladšie ako 12 rokov a dočasne alebo trvalo kontraindikované osoby na základe jednotného formuláru s platným testom.

Pod režimom OTP sa myslia len osoby, ktoré sú kompletne očkované, testované alebo ochorenie COVID-19 prekonali za ostatných 90 dní. Pod režimom základ sa myslia všetci bez ohľadu očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania.

Od 19. januára sa bude pokračovať v prezenčnom vyučovaní podľa školského semafora na základe písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti. Opatrenie sa týka napríklad materských, základných, stredných škôl, osemročných gymnázií, špeciálnych materských, základných aj stredných škôl, školských klubov detí či školských jedální.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


Prezenčné vyučovanie bez obmedzenia sa bude týkať detí do 12 rokov a dvoch mesiacov. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v materiáli však odporúča režim OTP. Režim sa vzťahuje aj na jazykové školy, základné umelecké školy, centrá voľného času či na akúkoľvek mimovyučovaciu činnosť.

Prezenčné vyučovanie v už nariadenom režime OTP bude platiť pre deti od 12 rokov a dvoch mesiacov, jazykové školy, základné umelecké školy, centrá voľného času či na akúkoľvek mimovyučovaciu činnosť, kurzy, školenia.

Vysokoškoláci budú môcť prezenčne študovať v režime OP. Internáty budú otvorené len pre žiakov a študentov s prezenčnou výučbou, pričom rezort odporúča režim OTP.

Múzeá, galérie, výstavné siene a knižnice budú fungovať v režime OP.



Reštaurácie budú v režime OP, hotely OP+, v práci sa odporúča home office

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Od 19. januára budú účinné nové opatrenia v súvislosti s variantom omikron. V zamestnaní sa odporúča v maximálnej možnej miere práca z domu, na pracovisku bude platiť režim OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Reštaurácie budú môcť fungovať v režime OP (očkovaní a po prekonaní COVID-19). Návrh opatrení proti SARS-CoV-2 (variant omikron) schválila vláda na stredajšom zasadnutí.

Prevádzky a služby budú môcť byť otvorené len od 5.00 h do 22.00 h. V prípade zamestnania sa má využívať v maximálnej možnej miere inštitút práce z domu, teda home office. Prezenčne bude platiť režim OTP, pričom test bude vyžadovaný aspoň dvakrát do týždňa.

Reštaurácie budú v režime OP, a to iba sedenie a obsluha bude možná iba pri stole vrátane terasy. Respirátor bude povinný mimo stola a mimo konzumácie. V režime základ (všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania) bude môcť fungovať len okienkový predaj.

Ubytovacie zariadenia budú môcť fungovať v režime OP plus bez limitu. Tento režim vyžaduje buď kompletné očkovanie s testom, alebo kompletné očkovanie s "booster" dávkou či prekonaním ochorenia. Materiál hovorí aj o tom, že využívanie spoločných priestorov je hromadné podujatie podľa pravidiel pre hromadné podujatia. Režim základ bude zakázaný okrem karanténnych zariadení a ubytovaní dlhodobého charakteru.

Tieto opatrenia sú náhradou za doposiaľ platný COVID automat. Návrh by mal priniesť zjednodušenie a zjednotenie opatrení na dobu určitú, teda počas rastovej fázy vlny omikronu do jednoznačného poklesu vlny. Opatrenia sa navrhujú jednotne pre celé územie SR. Vláda ich schválila s účinnosťou od 19. januára.