Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Vláda schválila novelu zákona o HaZZ, prináša viaceré úpravy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Rozšíriť by sa mala definícia štátnej služby príslušníkov HaZZ a Horskej záchrannej služby (HZS) o plnenie úloh zboru v zahraničí.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Novela zákona o Hasičskom a záchrannom zbore (HaZZ) by mala priniesť viaceré úpravy. Medzi nimi zmeny dôvodov zaradenia mimo činnej štátnej služby, napríklad z dôvodu vyslania do zahraničia alebo straty psychickej spôsobilosti na výkon doterajšej funkcie. Úprava sa má týkať aj nároku na viac dní dovolenky pri príslušníkovi zboru, ktorý sa trvale stará o dieťa a tiež rekondičného pobytu aj formou aktívneho odpočinku na Slovensku na základe písomnej žiadosti. Vláda v stredu schválila novelu z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR.

Rozšíriť by sa mala definícia štátnej služby príslušníkov HaZZ a Horskej záchrannej služby (HZS) o plnenie úloh zboru v zahraničí. Rezort argumentuje, že príslušník zboru môže byť vyslaný na vykonávanie štátnej služby v zahraničí na plnenie úloh v misii, môže byť poverený funkciou vedúceho diplomatickej misie a podobne. Novela hovorí aj o možnosti dočasného vyslania do zahraničia.

Dôvody zaradenia príslušníka zboru mimo činnej štátnej služby by sa mali doplniť o situáciu, keď nemôže podľa záverov psychologického vyšetrenia o psychickej spôsobilosti vykonávať funkciu a písomne nesúhlasil s preložením alebo preradením na inú vhodnú funkciu, najdlhšie však na 24 mesiacov. Do času výsluhy rokov v hodnosti sa navrhuje nezapočítavať ani zaradenie mimo činnej štátnej služby. Rezort uviedol, že v platnej právnej úprave to doposiaľ absentovalo a spôsobovalo interpretačný problém.

V zákone sa má tiež nahradiť pojem "duševná spôsobilosť" pojmom "psychická spôsobilosť". Do zákona by sa mohla zakotviť povinnosť príslušníka zboru podrobiť sa v súvislosti s výkonom služby dychovej skúške či vyšetreniu za účelom zistenia alkoholu a omamných látok.

Účinnosť by mohla novela nadobudnúť od 1. januára 2023.