Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Schválili opatrenia, ktoré pomôžu zlepšiť smogovú situáciu v Jelšave

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Štátny tajomník Michal Kiča doplnil, že ide o pilotný projekt a ak sa osvedčí, budú ho chcieť rozširovať do ďalších miest a obcí Slovenska so zlou kvalitou ovzdušia.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Vláda odsúhlasila balík opatrení, ktoré pomôžu zlepšiť smogovú situáciu v Jelšave. Zároveň sa má predísť negatívnym finančným dosahom na štátny rozpočet v budúcnosti a zlepšiť zdravie obyvateľov. Realizácia opatrení si vyžiada viac ako tri milióny eur. Informovalo tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Pôjde o kombináciu opatrení s dvoma zdrojmi financovania. Prvým opatrením je výmena zastaraných nevyhovujúcich vykurovacích zariadení v problematických domácnostiach. Ide o zhruba 100 domácností žijúcich v rodinných domoch a bytoch v mestských domoch vo vlastníctve mesta, ktoré najviac prispievajú k znečisteniu ovzdušia v Jelšave, priblížil envirorezort.

Ako pre TASR uviedol primátor Jelšavy Milan Kolesár, samospráva v prípravnej fáze projektu počas uplynulých týždňov zisťovala záujem občanov o nové vykurovacie zariadenia. Doposiaľ eviduje približne 85 potenciálnych žiadateľov, asi 50 z nich bolo aj navštívených. "Ich domácnosti boli obhliadnuté technikom, ktorý posudzuje vhodnosť toho-ktorého typu zariadenia či splnenie určitých podmienok, čo sa týka stavebno-technickej časti domu, stavby, ale aj komínov," dodal primátor.

Druhým opatrením je podľa MŽP zabezpečenie kvalitného paliva pre domácnosti prostredníctvom mestského sociálneho podniku. V sociálnom podniku budú zamestnaní obyvatelia z problematických domácností cez verejnoprospešné práce, ktorým bola poskytnutá bezodplatná výmena vykurovacích zariadení. Zároveň im bezodplatne poskytnú vhodné vykurovacie palivo počas doby realizovateľnosti a udržateľnosti projektu, vysvetlilo.

"Tým sa zabráni spaľovaniu nevhodného typu paliva a odpadov a zníži sa znečisťovanie ovzdušia na prijateľnú mieru. Tieto opatrenia boli identifikované ako kľúčové na základe modelovania," skonštatoval envirorezort. Štátny tajomník Michal Kiča doplnil, že ide o pilotný projekt a ak sa osvedčí, budú ho chcieť rozširovať do ďalších miest a obcí Slovenska so zlou kvalitou ovzdušia.



Návrh riešenia súvisí podľa Kiču s rozsudkom Súdneho dvora Európskej únie v súvislosti so systematickým a pretrvávajúcim prekračovaním limitných hodnôt pre prachové častice PM10 v niektorých zónach Slovenska. Jelšava a okolie má v rámci celej SR dlhodobo najviac vyhlásených smogových situácií. Dosahuje najvyšší počet prekročení priemernej dennej koncentrácie prachových častíc.

Štátny tajomník zároveň poukázal, že miestny priemyselný podnik v Jelšave urobil mnohé inovácie. Zabezpečil napríklad rekultiváciu haldy, ktorá prispievala k znečisteniu ovzdušia. Na projekte bude tiež MŽP spolupracovať so splnomocnencom pre rómske komunity.