Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Schválili opatrenia na rozvoj podpory obrany na roky 2022 až 2024

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na plnení programu sa podieľajú ministerstvá obrany, vnútra, zdravotníctva, dopravy, Správa štátnych hmotných rezerv SR a organizácie v ich pôsobnosti.

Bratislava 2. marca (TASR) - V rámci rozvoja podpory obrany štátu sa plánuje vybudovanie nakladacích a vykladacích priestorov v železničnej stanici Kamenica nad Cirochou a Dobrá Niva. Udržiavať sa má stanovený počet lôžok vyčlenených pre Ministerstvo obrany (MO) SR v zdravotníckych zariadeniach v každom kraji, ale aj mobilizačné i hmotné rezervy. K obrane má prispieť aj podpora výskumu a vývoja so zámerom zabezpečiť rozvoj spôsobilostí Ozbrojených síl SR. Vyplýva to z návrhu medzirezortného programu – Podpora obrany štátu na roky 2022 až 2024, ktorý v stredu schválila vláda.

"Pôvodne plánovaná modernizácia miesta pre zabezpečenie riadenia obrany štátu nebude realizovaná vzhľadom na pretrvávajúce neprideľovanie finančných zdrojov," doplnilo Ministerstvo obrany SR v materiáli.

Cieľom medzirezortného programu je rozvoj podpory obrany štátu v rokoch 2022 až 2024 v oblasti udržiavania a rozvoja obrannej infraštruktúry, dodávok štátnych hmotných rezerv, poskytovania vybraných služieb a výskumu a vývoja zameraného na zabezpečenie obrany štátu. Oblasti sú naplánované na základe požiadaviek Ozbrojených síl SR, ktoré zahŕňajú aj požiadavky na podporu zahraničným ozbrojeným silám prijatých SR ako hostiteľskou krajinou (HNS).

Na plnení programu sa podieľajú ministerstvá obrany, vnútra, zdravotníctva, dopravy, Správa štátnych hmotných rezerv SR a organizácie v ich pôsobnosti.