Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VLÁDA SCHVÁLILA PRÍSNY LOCKDOWN

Na snímke zľava minister školstva SR Branislav Gröhling (SaS), minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO), minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) a štátny tajomník ministerstva spravodlivosti SR Michal Luciak (Za ľudí) počas tlačovej konferencie k mimoriadnej pandemickej situácii 31. decembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Marek Krajčí povedal, že situácia v nemocniciach je vážna a kritická. Správu aktualizujeme.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Na Slovensku bude od 5.00 h 1. januára 2021 platiť prísny zákaz vychádzania s minimom výnimiek. Opatrenie bude platiť do 24. januára. Rozhodla o tom vláda na štvrtkovom mimoriadnom rokovaní, podrobnosti uviedli na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), hlavný hygienik SR Ján Mikas, zástupcovia koaličných strán a konzília odborníkov.

Kabinet výrazne zúžil okruh výnimiek, najzásadnejším je zrušenie stretávania sa s blízkymi v tzv. bubline. Ako vysvetlil Krajčí, doterajšie bubliny sa rušiť nemusia, nesmú sa však vytvárať nové. Obmedzenie mobility má dosiahnuť aj zákaz cestovania medzi okresmi.

Zo zákazu vychádzania majú výnimku len cesta do zamestnania či výkonu podnikateľskej a obdobnej činnosti, ak nie je možné nariadiť prácu z domu. "Zamestnanci by mali mať potvrdenie od zamestnávateľa, že sú vyslaní mimo trvalého bydliska v súvislosti s pracovnými povinnosťami," dodal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Povolená bude aj cesta s cieľom zaobstarania nevyhnutných životných potrieb - potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov, hygienického a drogériového tovaru, krmiva a ďalších potrieb pre zvieratá, pohonných látok. Povolené bude aj "venčenie", no len v okruhu 1000 metrov v okolí bydliska

Taktiež má výnimku cesta do zdravotníckych zariadení s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, cesta do lekárne či na testovanie na nový koronavírus. Zo zákazu je vyňatá aj cesta na pohreb, na ktorom sa môže zúčastniť len šesť osôb. Výnimku zo zákazu vychádzania má aj cesta do poisťovne, banky, do servisu motorových vozidiel. Povolené je tiež vycestovať v prípade zabezpečenia starostlivosti o blízku osobu, ktorá je na takúto starostlivosť odkázaná.

Povolený ostáva pobyt v prírode, no iba v rámci okresu, respektíve v prípade Bratislavy a Košíc v rámci mesta.

Od polnoci budú zároveň zatvorené všetky lyžiarske strediská. Menia sa aj pravidlá pre hotely, ktoré nesmú prijímať nových hostí, už ubytovaní klienti môžu ostať, nesmú si však predĺžiť pohyb. Zatvorené ostanú aj kostoly, nebude možné tiež konzumovať jedlo v exteriéri prevádzok, jedlo si bude možné zobrať len domov.
Na snímke graf k vývoju ochorenia Covid-19 na Slovensku počas tlačovej konferencie ministra zdarvotníctva SR a konzília odborníkov k mimoriadnej pandemickej situácii 31. decembra 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Vláda sprísnila výnimky, ktoré prijala 16. decembra pri ustanovení zákazu vychádzania od 19. decembra, bolo ich vyše 20. Ako povedal minister zdravotníctva, protipandemické opatrenia s toľkými výnimkami sa ukázali ako nedostatočné na zabránenie nárastu prípadov ochorenia COVID-19

Krajčí pritom poukázal na aktuálne čísla. "Denne podľa sedemdňového priemeru zachytia PCR i antigénové testy 5494 nakazených," uviedol. Stúpa počet hospitalizovaných s tým, že podľa predikcie by ich k 11. januáru 2021 malo byť 3000 až 3600, pľúcnu ventiláciu bude potrebovať podľa odhadov 240 až 280 pacientov. Minister v tejto súvislosti upozornil, že sa znižuje počet voľných lôžok, takisto je to aj v prípade disponibilných záchranárskych kapacít a zdravotníckeho personálu v nemocniciach. Varovný je aj nárast obetí. "V súčasnosti je evidovaných 2716 úmrtí, ktorých dôsledkom bolo ochorenie COVID-19, prípadne s ním súviseli alebo boli z tohto hľadiska suspektné," dodal. Medzi obeťami pribúdajú aj ľudia v produktívnom veku.

M. Krajčí: Situácia v nemocniciach je vážna až kritická


Situácia v nemociach je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) vážna a kritická. Priblížil, že COVID automat radí celé Slovensko do čiernej zóny. V nemocniciach je aktuálne z dôvodu ochorenia COVID-19 2672 pacientov a práceneschopných je 3100 zdravotníkov. K 11. januáru sa odhaduje, že bude 3000 až 3634 pacientov.



Vláda nariadila prácu z domu, zamestnávatelia však môžu udeliť výnimku


Zamestnanie bude povolené len formou "home office". Výnimku budú mať zamestnanci vzhľadom na povahu ich práce a na základe rozhodnutia zamestnávateľa. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) po štvrtkovom mimoriadnom rokovaní vlády. Opatrenie má platiť od piatka (1. 1.) do 24. januára.

"Rozhodli sme sa, že nezastavíme výrobu vo veľkých fabrikách, pôjdeme cestou čo najväčšieho minimalizovania počtu pracovníkov," uviedol Krajčí, ktorý zdôraznil, že aj na základe odporúčania konzília odborníkov sa rozhodli zatiaľ neisť cestou zatvárania pracovísk. "Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať, ale zatiaľ sme sa rozhodli najtvrdší kritický variant lockdownu nepoužiť," povedal.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) priznal, že sám bol proti tomu, aby sa zatvárali veľké prevádzky. "To, že Slovensko relatívne dobre ekonomicky prežilo prvú vlnu, bolo tým, že sme dokázali ochrániť zamestnancov v podnikoch, ktoré tvoria väčšinu HDP. Mohli platiť dane, odvádzať odvody, tým sa nám nezrútila ekonomika a mali sme aj na vyplácanie pomoci tým, ktorí pracovať nemohli," dodal. Ak by sa zatvorili veľké výrobné prevádzky, malo by to podľa neho nedozerné ekonomické i sociálne dosahy. Krajniak tiež verí, že počas začiatku januára už bude k dispozícii dostatok testov, aby bolo možné zabezpečiť s veľkými zamestnávateľmi pravidelné testovanie zamestnancov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Teraz je to podľa neho na zamestnávateľoch, aby určili režim, v ktorom dokážu čo najviac pracovníkov nechať pracovať z domu, respektíve minimalizovať počet ľudí priamo na pracoviskách.

Pripomenul, že tí, ktorí budú musieť za prácou cestovať, respektíve budú musieť pre pracovné povinnosti opustiť trvalé bydlisko, majú mať potvrdenie od zamestnávateľa, ktorým bude potrebné sa preukázať pri prípadnej kontrole bezpečnostných zložiek. Naznačil, že ďalšou možnosťou sprísnenia kontroly by boli SMS správy, ktorými by sa zaregistrovali tí, čo opustia bydlisko z dôvodu povolených výnimiek, teda nielen v prípade práce.

Návštevy sa majú zakázať, kostoly zatvoriť, obmedzí sa aj pobyt v prírode


Akékoľvek návštevy majú byť na Slovensku zakázané. Zatvoriť sa majú aj kostoly. Pobyt v prírode bude umožnený len v rámci okresu, v prípade Bratislavy a Košíc sa ráta územie mesta. Rozhodla o tom na štvrtkovom mimoriadnom rokovaní vláda, ktorá odporúča vydať hlavnému hygienikovi vyhlášku s takýmito opatreniami. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).
Na snímke návštevníci Zoologickej záhrady v Bratislave 10. novembra 2020, archívne foto.
Foto: TASR Dano Veselský

Gröhling: Deti by sa za ideálnych podmienok mohli vrátiť do škôl od 11.1.


Pokiaľ by sa na Slovensku dodržiavali opatrenia, deti by sa do škôl mohli vrátiť od pondelka 11. januára, keď sa im skončia prázdniny. Predchádzalo by tomu testovanie. Avizoval to šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS). Upozorňuje však, ak sa situácia nezlepší, termín je nereálny.

O spôsobe návratu detí do škôl diskutuje rezort školstva s ministerstvom zdravotníctva, jednotlivými profesijnými organizáciami aj samosprávami. V prípade pretestovávania učiteľov, žiakov druhého stupňa a ich zákonných zástupcov by išlo podľa Gröhling asi o 600.000 ľudí.
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS), archívne foto.
Foto: TASR Jaroslav Novák

"Chystáme celý tento proces, ktorý by sa mal spustiť k 8. januáru, ale ak nebudeme dodržiavať opatrenia, nie je reálne uvažovať s týmto dátumom. Nie je možné, aby sme pri týchto číslach uvažovali, že spustíme systém tak, ako je nastavený," povedal Gröhling.

Opatrenia, ako nastaviť fungovanie škôl od 11. januára, keď sa skončia prázdniny pri dodržaní základných pravidiel zachovania bezpečnosti a zdravia, chce konzultovať aj s konzíliom odborníkov. "Ale momentálne rozprávať o tom, čo sa bude diať 11. januára, je ešte veľmi skoro," uzavrel šéf rezortu školstva.

Prehľad sprísnení a výnimiek



- obmedzenie stretávania, osoby by sa nemali stretávať s nikým okrem osôb v spoločnej domácnosti,

- zakazujú sa akékoľvek návštevy,

- zatvárajú sa lyžiarske strediská,

- zakazuje sa ubytovanie nových hostí v hoteloch a rekreačných zariadeniach,

- zakazuje sa prítomnosť verejnosti na bohoslužbách,

- zakazuje sa konzumácia jedál v exteriéri prevádzok, povolená je len "vezmi so sebou" služba,

- pobyt prírode je povolený len v rámci okresu, respektíve v prípade Bratislavy a Košíc v rámci mesta,

- zamestnanie bude povolené len formou "home office",

- výnimku budú mať zamestnanci vzhľadom na povahu ich práce a na základe rozhodnutia zamestnávateľa,

- výnimka zo zákazu vychádza mimo bydliska je v čase od 1.00 h do 5.00 h,

- cesta do zamestnania podľa výnimky,

- povolená je cesta v nevyhnutnom rozsahu: cesta v nevyhnutnom rozsahu: najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, "venčenie" spoločenských zvierat do 1000 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt,

- cesta na antigénové a RT-PCR testovanie,

- krst, sobáš či pohreb vrátane ich iných civilných verzií je možné organizovať do šesť osôb,

- výnimkou je cesta s cieľom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný,

- výnimkou je cesta s cieľom vycestovania do zahraničia a cesta späť pri návrate zo zahraničia,

- výnimku má aj osoba bez domova pri zabezpečovaní a presúvaní sa do zariadení sociálnych služieb a sociálnej pomoci,

- výnimku zo zákazu má cesta dieťaťa a jeho sprevádzajúcej osoby za rodičom alebo osobou, ktorá má právo styku s dieťaťom,

- výnimku tvorí aj cesta rodiča, inej oprávnenej osoby a cesta dieťaťa realizovaná v súvislosti s rozhodnutím súdu vo veci styku s dieťaťom, vo veci striedavej osobnej starostlivosti alebo cesta realizovaná s cieľom stretnutia sa s dieťaťom po dohode rodičov.