Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda schválila svoje programové vyhlásenie

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) drží v ruke návrh programového vyhlásenia vlády SR počas 12. rokovania vlády SR v Bratislave 19. apríla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Za základ označuje vláda v PVV i včasnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, rovnako ako vzdelanie.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Vláda v nedeľu schválila svoj program. Kabinetu ho predložil premiér Igor Matovič (OĽaNO). Programové vyhlásenie vlády (PVV) následne v pondelok (20.4.) predloží na rokovanie Národnej rady (NR) SR a požiada parlament o dôveru.

"Počas nášho vládnutia sa zaväzujeme vždy hovoriť pravdu a čestne konať. K verejným financiám a štátnemu majetku budeme pristupovať ako dobrí hospodári a nebudeme tolerovať žiadnu korupciu. Zabezpečíme dôslednú rovnosť pred zákonom a budeme konať tak, aby sme výrazne zvýšili dôveru ľudí v štát a ľudí, ktorí ho reprezentujú," píše sa vo vyhlásení.

Za základ označuje vláda v PVV i včasnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, rovnako ako vzdelanie. Zaväzuje sa vytvoriť atraktívne podnikateľské prostredie tak, aby zamestnanci mali dobrú prácu za férovú mzdu. Pozornosť chce vláda venovať aj chudobným, chorým a slabším.

Výrazne zvýšiť plánuje potravinovú sebestačnosť Slovenska a nastaviť spravodlivý systém podpory poľnohospodárov. Deklaruje rovnosť príležitostí pri akejkoľvek súťaži či výberovom konaní.

V oblasti informatizácie mieni vláda spraviť zo Slovenska inteligentnú, inovatívnu a transparentnú krajinu. Efektívnym využívaním eurofondov chce znížiť regionálne rozdiely a zvýšiť ochranu životného prostredia. Vláda deklaruje, že bude pôsobiť ako spoľahlivý a zodpovedný partner v európskych a medzinárodných vzťahoch.

Vláda musí podľa Ústavy SR predložiť Národnej rade (NR) SR svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery do 30 dní od vymenovania. Vládu prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 21. marca.

Nový kabinet vzišiel z volieb, ktoré sa konali 29. februára. Tvoria ho hnutia a strany OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. Spolu majú v parlamente ústavnú väčšinu.