Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

VLÁDA SCHVÁLILA SVOJE PROGRAMOVÉ VYHLÁSENIE

Na snímke predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR Martin Baumann

Zastaví podľa vlastných slov zneužívanie bezpečnostných zložiek na politické ciele a upokojí polarizovanú spoločnosť.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Vláda v pondelok schválila svoj program. Programové vyhlásenie vlády (PVV) následne predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru.

"Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky má ambíciu reagovať na okolnosti a udalosti, ktoré výrazne ovplyvňujú politickú, ekonomickú, finančnú, sociálnu a právnu situáciu a postavenie SR vo svete," uviedol vládny kabinet v materiáli.

Nová vláda uprednostňuje silný sociálny a právny štát založený na princípoch trhového, dobre fungujúceho a v potrebnej miere regulovaného trhového hospodárstva, skonštatovala v PVV. Deklaruje, že obnoví partnerský dialóg na všetkých úrovniach a k oprávneným požiadavkám partnerov bude pristupovať s rešpektom.

Zároveň chce podniknúť potrebné kroky na to, aby sa zo Slovenska stal moderný a efektívny štát, ktorý bude klásť dôraz na sociálne istoty, dobré konkurenčné podnikateľské prostredie, zvyšovanie kvality vzdelávania a zdravotnej starostlivosti a posilňovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a právny štát. "Dôležité vnútroštátne sociálno-ekonomické ciele však neumožnia novej vláde Slovenskej republiky ďalej zvyšovať výdavky na obranu," poukázal vládny kabinet.

Zastaví podľa vlastných slov zneužívanie bezpečnostných zložiek na politické ciele a upokojí polarizovanú spoločnosť. Vláda chce venovať pozornosť národnému sebavedomiu, posilňovaniu suverenity, štátnosti a zdravého vlastenectva, úctu k štátnym symbolom, národným a kultúrnym tradíciám.

"Vláda SR bude pokračovať v podpore takých riešení konfliktu na Ukrajine, ktoré budú založené na princípoch medzinárodného práva, vrátane nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a jej prirodzeného práva na sebaobranu," tvrdí v PVV.

Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho menovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Vyjadrenie predsedu vlády k schváleniu programového vyhlásenia vlády


Vážení priatelia, ideme podľa plánu. Dnes sme na vláde schválili návrh programového vyhlásenia vlády a ihneď ho predložili Národnej rade SR so žiadosťou o vyslovenie dôvery vláde. Predseda parlamentu ma informoval, že parlament zvoláva na zajtra na 13. hodinu.

Ako som Vás už včera informoval, vládny program, s ktorým sa uchádzame o dôveru parlamentu, som nazval – Lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žiť. Veľmi si želám, aby ste v roku 2027, po skončení volebného obdobia tohto parlamentu a tejto vlády, mohli konštatovať, že Vám je lepšie ako teraz v roku 2023.

Dnes sme nezostali len pri schvaľovaní toho, čo mienime robiť, ale sme opäť aj robili. Rozhodli sme, že predkladáme do parlamentu aj návrh zákona, na základe ktorého bude každému dôchodcovi do konca roka vyplatená ešte drobná výpomoc vo výške 150 eur. Dôchodky sa v priebehu roka na návrh ešte opozičného Hlasu a s plnou podporou Smeru slušne valorizovali a mňa osobitne teší, že v návrhu programového vyhlásenia je výslovný záväzok vlády vyplatiť všetkým dôchodcom v roku 2024 plnohodnotný 13. dôchodok. Plnohodnotný 13. dôchodok sme schválili v roku 2020, vo februári, krátko pred parlamentnými voľbami, ale ten bol neskôr pravicovou vládnou koalíciou zrušený. Bolo by symbolické, keby sme príslušný zákon schválili opäť vo februári, tentokrát s tým, že nie sú žiadne voľby a neexistujú žiadne prekážky, prečo by nemal byť v roku 2024 vyplatený. V prípade starobných dôchodkov pôjde o viac ako 600 eur.

Dôležitý je aj dnes vládou schválený návrh zákona z prostredia zdravotníctva, ktorý bráni obmedzovaniu poskytovania zdravotnej starostlivosti. K tomuto neželanému stavu by inak mohlo dôjsť vďaka šlendriánstvu predchádzajúcich pravicových a úradníckych vlád.

Predpokladám, že obidva návrhy zákonov budú prerokované a schválené v parlamente tento týždeň a oceňujem v tomto duchu kooperatívnosť predsedu NR SR.

Začiatkom decembra mieni predseda NR SR zvolať ďalšiu schôdzu. Pripravujeme sa na ňu. Môžem potvrdiť, že máme záujem predložiť mimoriadne dôležitú novelizáciu kompetenčného zákona, na základe ktorej napríklad vznikne nové ministerstvo športu a cestovného ruchu, ďalej chceme predložiť zákon, ako pomôcť ľuďom s vysokými úrokmi pri hypotekárnych úveroch tak v roku 2023, ako aj v nasledujúcich rokoch, pozrieme sa na vysoké ceny potravín a na ďalšie témy, ktoré neznesú odklad. Ako Slovenky a Slováci zvyknú povedať, roboty máme ako na kostole. Ale na to tu sme.

Sme tu aj na to, aby sme sa nebáli. Dovoľte mi preto na záver dve poznámky. Prvá sa týka pozastavenia členstva SMERU – SD a Hlasu – SD v Strane európskych socialistov, ku ktorému naši hrdinovia v tejto európskej strane pristúpili po tom, čo sme zostavili vládu so SNS, vraj preto, že SNS je extrémistická strana, čo je nezmysel, ako ja zvyknem hovoriť, ako voda v prútenom koši. Slovensko je malá krajina, tak si udreli. Veď treba ukázať principiálnosť, pravda priatelia zo Strany európskych socialistov? Čo tam po tom, že na to nemali žiadny dôvod a že v rokoch 2016 až 2020 Smer spolu so SNS a maďarským Mostom Híd urobil pre maďarskú národnostnú menšinu na Slovensku tak veľa, že ani samotný Béla Bugár tomu nechcel veriť. Mimoriadne aktívnu úlohu v procese potrestania SMERU a Hlasu zohral portugalský premiér António Costa – predseda portugalských socialistov. Mám teda na predsedu Strany európskych socialistov, bývalého švédskeho premiéra jednoduchú otázku. Čo idete urobiť, keď ste pozastavili členstvo SMERU a Hlasu za nič, portugalskej socialistickej strane za to, že jej predseda podal demisiu vlády kvôli vážnym podozreniam z korupčného správania? Ahá, to je väčšia západná krajina, chápem. Tam meter na Slovensko nepatrí. Ale aspoň Slovenky a Slováci vidia, čo za nezmysly a nespravodlivosti sú tzv. veľkí Európania schopní napáchať na malých krajinách, osobitne z bývalého socialistického bloku. A ešte raz pripomínam, že SMER nebude nič na svojich názoroch meniť, ani čo sa týka Ukrajiny.

No a čerešnička na torte. Včera som avizoval kroky proti nepriateľským médiám TV Markíza, Denník N, SME a portál Aktuality. Nech aspoň slúži ku cti týmto médiám, že sa otvorene hlásia k nenávisti a nepriateľstvu proti SMERU a tieto trendy s radosťou šíria. Dnes som rozhodol, že preveríme ich povolenie na vstup a prácu na úrade vlády, teda právo vstupovať na úrad a otravovať nás s ich otvoreným nepriateľstvom. Do rozhodnutia budú neželanými hosťami na úrade vlády.