Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Zamerania rozvojovej spolupráce SR sa bude týkať zmeny klímy i covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort diplomacie upozornil, že vzhľadom na vývoj politickej a bezpečnostnej situácie v Afganistane, nebude ani v roku 2022 vyhlásená výzva na podporu projektov v tejto oblasti.

Bratislava 26. januára (TASR) – Rozvojová spolupráca SR sa v roku 2022 bude orientovať k napĺňaniu cieľov udržateľného rozvoja Agendy 2030, pomoci v oblasti humanitárnych kríz, ale i riešenia globálnych výziev, akými sú zmena klímy, nelegálna migrácia a pandémia ochorenia COVID-19. Vyplýva to zamerania dvojstrannej rozvojovej spolupráce Slovenskej republiky na rok 2022, v stredu ho schválila vláda.

Kľúčovým nástrojom dvojstrannej rozvojovej spolupráce, ktorej gestorom je Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, je naďalej poskytovanie dotácií prostredníctvom výziev Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SAMRS). "V roku 2022 sú prostriedky určené na rozvojové projekty v troch programových krajinách (Gruzínsko, Keňa, Moldavsko) a na rozvojové a humanitárne projekty v regiónoch západný Balkán, Východné partnerstvo a Blízky východ," objasnil rezort diplomacie.

Upozornil, že vzhľadom na vývoj politickej a bezpečnostnej situácie v Afganistane a zámer znížiť teritoriálnu rozdrobenosť rozvojovej spolupráce SR pri limitovaných kapacitách, nebude ani v roku 2022 vyhlásená výzva na podporu projektov v Afganistane ani pre východnú subsaharskú Afriku. "Celkový počet partnerských krajín sa týmto krokom zníži z 24 na 14 - Keňa, Moldavsko, Gruzínsko, Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Kosovo, Severné Macedónsko, Srbsko, Bielorusko, Ukrajina, Irak, Libanon, Sýria," spresnilo MZVEZ.

Finančné prostriedky na dvojstrannú rozvojovú spoluprácu na rok 2022 zostávajú na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom roku – približne 20 miliónov eur. "Pri predpoklade stabilnej výšky multilaterálnej rozvojovej pomoci sa Slovenská republika ani v roku 2022 nepriblíži k medzinárodnému záväzku dosiahnuť podiel oficiálnej rozvojovej pomoci (Official Development Assistance - ODA) na hrubom národnom dôchodku (HND) do roku 2030 vo výške 0,33 percenta. V tomto ukazovateli sa bude Slovensko pohybovať okolo úrovne 0,13 percenta, na posledných priečkach spomedzi členských krajín Výboru OECD pre rozvojovú pomoc."

Súčasťou rozvojovej spolupráce sú aj aktivity zamerané na zvyšovanie verejného povedomia o jej význame. MZVEZ ich chce koordinovať s ostatnými rezortmi i platformou rozvojových organizácií Ambrela. V priebehu roku 2022 sa začne plánovanie aktivít súvisiacich s 20. výročím vzniku SlovakAid, ktoré si SR pripomenie v roku 2023. Takisto v tomto roku má vláda prijať Stratégiu poskytovania humanitárnej pomoci SR do zahraničia, ktorá má vylepšiť doterajší systém humanitárnej pomoci.