Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Vláda schválila zameranie dvojstrannej rozvojovej spolupráce

Rokovanie vlády, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovensko bude aj v tomto roku pokračovať v podpore celosvetového úsilia v boji s ochorením COVID-19.

Bratislava 13. januára (TASR) - Zameranie dvojstrannej rozvojovej spolupráce SR na rok 2021 z dielne rezortu slovenskej diplomacie schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní. Z dokumentu vyplýva, že Slovensko bude prostredníctvom rozvojovej spolupráce naďalej prispievať k zmierneniu následkov globálnych výziev, akými sú migrácia či zmena klímy.

Slovensko bude aj v tomto roku pokračovať v podpore celosvetového úsilia v boji s ochorením COVID-19 a nástrojmi rozvojovej spolupráce bude pomáhať partnerským krajinám zmierňovať sociálne a ekonomické dôsledky pandémie. Okrem toho tiež plánuje pokračovať v snahe o výraznejšie zapájanie súkromného sektora do rozvojovej spolupráce tak, aby sa postupne stal popri mimovládnom sektore jej druhým plnohodnotným pilierom. Z prehľadu indikatívnych výdavkov na dvojstrannú oficiálnu rozvojovú pomoc na rok 2021 vyplýva, že by na ňu malo smerovať 20.793.945 eur.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR plánuje poskytovať pomoc partnerským krajinám vrátane tých najmenej rozvinutých a krajinám v procese transformácie. Prostriedky sú určené na rozvojové projekty v troch programových krajinách (Gruzínsko, Keňa, Moldavsko) a na rozvojové a post-humanitárne projekty v prioritných regiónoch a krajinách (západný Balkán, Východné partnerstvo, východná subsaharská Afrika, Blízky východ). "MZVEZ SR bude pod logom SlovakAid pokračovať v užšom prepojení rozvojových aktivít s humanitárnymi intervenciami a bezpečnostno-stabilizačnými opatreniami," uvádza sa v materiáli.

Ministerstvo životného prostredia SR má záujem pokračovať v budovaní kapacít partnerských štátov formou odovzdávania skúseností SR. "V oblasti zmeny klímy je potrebné, aby SR prispela na projekty, ktorých cieľom je implementácia Parížskej dohody, najmä záväzku zmluvných strán dosiahnuť mobilizáciu spoločných 100 miliárd dolárov ročne do roku 2025 na mitigačné a adaptačné opatrenia," píše sa v predloženom materiáli. V oblasti ochrany biodiverzity je potrebné, aby SR prispela na projekty, ktorých cieľom je implementácia Dohovoru o biologickej diverzite. Rezortné organizácie a inštitúcie MŽP SR budú pokračovať v budovaní inštitucionálnych kapacít partnerských štátov zdieľaním skúseností Slovenskej republiky tiež v oblasti vodného a odpadového hospodárstva, adaptácie na zmenu klímy, revitalizáciu a ochranu ohrozených vodných zdrojov v partnerských štátoch.

Kľúčovým aktérom mechanizmu poskytovania materiálnej, záchranárskej, expertnej a kombinovanej humanitárnej pomoci SR do zahraničia, zodpovedným za realizáciu humanitárnej pomoci je rezort vnútra. SR má naďalej záujem aktívne sa podieľať na 3. pilieri spoločného projektu krajín V4 pre efektívne riešenia v oblasti migrácie a azylu v rámci Migration Crisis Response Mechanism. Rezort práce sa bude podieľať na dvojstrannej rozvojovej spolupráci SR poskytovaním odbornej a technickej podpory krajinám juhovýchodnej Európy a Strednej Ázie v oblasti potravinových databáz. Na spoluprácu s medzinárodnými finančnými inštitúciami a organizáciami je v rezorte financií vyčlenených 7,6 milióna eur.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu bude implementovať dvojstrannú rozvojovú spoluprácu prostredníctvom programu vládnych štipendií. "V roku 2021 budú poskytnuté vládne štipendiá pre 48 nových študentov z partnerských krajín a pre 191 študentov, ktorí už v súčasnosti študujú vo vyšších ročníkoch. Nad rámec uvedených 48 nových vládnych štipendií budú poskytnuté aj štipendiá pre študentov z Bieloruska," uvádza sa v predloženom materiáli. Na program vládnych štipendií je plánovaných v rozpočte rezortu školstva 2.059.567 eur. Zároveň rezort školstva plánuje vznik expertnej medzirezortnej skupiny pre tvorbu novej stratégie globálneho vzdelávania.